Evropska poslanka Romana Tomc je na podpredsednico Evropske komisije in komisarko za vrednote in preglednost Vero Jourovo, ter Sophie in ‘t Veld, vodji skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic, ki deluje v Evropskem parlamentu, naslovila pismo, v katerem je ponovno opozorila na zaskrbljujoče znake, ki kažejo, da je sedanja slovenska oblast vpletena v sistematične poskuse podreditve RTV Slovenija – slovenske javne radiotelevizije.

Da je bil cilj zakona o RTV Slovenija le politično podrejanje javnega medija po pravni poti, je v podkastu priznal sam predsednik vlade. Drugače mislečim na RTV Slovenija je odkrito grozil s kazenskim pregonom, se javno hvalil, kako vladne inšpekcijske službe redno šikanirajo zakonito postavljeno vodstvo RTV, predvsem pa je med vrsticami napovedal pogrom nad sedanjim vodstvom.

Novinarji so ga vprašali, ali se čuti odgovornega za trenutno situacijo, ko je zakon njegove vlade o RTV Slovenija trenutno suspendiran do ustavne presoje zakona na ustavnem sodišču. “Še posebej sem razočaran, ker sem bil naiven in sem verjel, da je RTV mogoče depolitizirati na civilen in zakonit način,” je odgovoril predsednik vlade. Nato je dejal, da je njegova politična stran naredila napako in da bi morali najprej politično prevzeti RTV in šele nato začeti z depolitizacijo. “Skupaj s civilno družbo smo želeli preskočiti to fazo, ko bi Svoboda (premijereva politična stranka) prevzela RTV. In to je bila naša napaka,” je dejal začudenemu novinarju.

Originalno pismo v angleškem jeziku lahko preberete spodaj.

Vir: sds.si
Vir: sds.si

 

Spletno uredništvo

Vir: sds.si