Reševanje mejne problematike na Goriškem: KONTROLNA TOČKA NA ERJAVČEVI

Foto: gov.si

Včeraj je notranji minister Aleš Hojs s sodelavci obiskal zahodno mejo. Srečal se je z župani oziroma predstavniki občin Kranjska Gora, Bovec, Kobarid, Tolmin in Nova Gorica.

Aleš Hojs se je zavzel za odprtje novih nadzornih točk na meji z Italijo; na Erjavčevi ulici v Novi Gorici ter v Goriških Brdih. Ocenil je, da bi do tega lahko prišlo že ta teden ali v začetku naslednjega.

»Glede na to, kar sem danes videl na terenu, bomo takoj pristopili k temu, da se vsaj ena točka, torej Erjavčeva, odpre kot kontrolna točka, tako kot so druge kontrolne točke na meji med Italijo in Slovenijo,«  pravi minister za notranje zadeve, ki si želi najti rešitev tudi za kontrolno točko v Brdih, da bodo imeli slovenski državljani, ki odhajajo na delo v Italijo krajšo pot.

Foto: FB MONG

Hojs je poudaril, da še ni napočil čas za kakršnokoli sproščanje ukrepov. Ukrepi, ki veljajo na drugih mejnih prehodih, bodo še naprej v veljavi. Prav tako je opozoril na previdnost pri storitvah, recimo zobozdravstvenih, po katerih na slovenski strani zelo povprašujejo Italijani.

Hojs je prepričan, da bodo na Goriškem ograjo na meji z Italijo hitro umaknili in goriškemu županu Rudolfu Ziberni ter predstavnikom slovenske manjšine v Italiji zagotovil, da jo je slovenska stran postavila le zaradi sanitarnih namenov in ne zato, ker bi hoteli znova postavljati ograjo med obema državama in obema Goricama.

Foto: gov.si

»Glede na stanje epidemije v Italiji kot tudi drugod po Evropi je težko napovedati, kdaj bo prišlo do popolnega odpiranja meje. Pri svojih mejah bodo vse evropske države zelo previdne,« je pojasnil minister Aleš Hojs.