Replika Rusjanovega spomenika, ki ga lahko občudujejo tudi slepi in slabovidni

Foto: Katarina Brešan, Goriški muzej

Na gradu Kromberk se je včeraj odvijalo srečanje med soprogo pokojnega kiparja Janeza Lenassija, avtorja spomenika Edvardu Rusjanu v Novi Gorici, Marjano Lenassi; študentko Višje strokovne šole Sežana Tjašo Cigoj, ki je izdelala repliko spomenika, s katero je tudi slepim in slabovidnim omogočila spoznavanje spomenika, in Grazio Rusjan, nečakinjo Edvarda Rusjana, ki živi v sosednji Gorici.

Srečanja so se udeležili tudi direktor Goriškega muzeja Vladimir Peruničič, novogoriški župan Samo Turel, predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec, ravnateljica Višje strokovne šole Sežana Jelena Uršič in kustos pedagog v Goriškem muzeju David Kožuh.

Goriški muzej je s Tjašino repliko spomenika dopolnil razstavo GO*S50-60, Mesto in prebivalci v 50. in 60. letih. Akademski kipar Janez Lenassi (1927-2008) je eden izmed najpomembnejših sodobnih slovenskih kiparjev. V Sloveniji in po svetu je ustvaril vrsto javnih monumentalnih in simpozijskih skulptur ter obsežen opus malih in srednje velikih plastik. Leta 1960 so v Novi Gorici odkrili spomenik letalcu Rusjanu, ki danes krasi ploščad pred Eda centrom. V februarju v Goriški muzej prihaja še tipna maketa Nove Gorice, ki jo bodo izdelali študenti Inkluzivne pedagogike Univerze na Primorskem.

Marjana Lenassi je čestitala Tjaši Cigoj, ki je v prvem letniku Višje strokovne šole Sežana izdelala repliko Lenassijevega spomenika Edvardu Rusjanu in dodala, da bi bil njen pokojni soprog zagotovo ponosen na Tjašo.

Foto: Katarina Brešan, Goriški muzej

Župan novogoriške mestne občine Samo Turel je spomnil na pomen enakopravnega vključevanja ranljivih skupin v družbo. Kot je izpostavil, bi radi leto 2025, ko bo Nova Gorica v sodelovanju z Gorico Evropska prestolnica kulture, dočakali s čim več tovrstnimi uspešnimi projekti in zgledi. Študentki Tjaši Cigoj pa je čestital za njen uspeh in zaželel še veliko tako uspešnih stvaritev.

Grazia Rusjan je pohvalila inovativnost in sodobne pristope, ki jih z različnimi projekti izvajajo različni akterji na območju novogoriške mestne občine. Kot je pojasnila, ji veliko pomeni, da lahko zdaj tudi slepi in slabovidni spoznavajo obliko Lenassijevega spomenika Edvardu Rusjanu.