Rektorsko mesto novogoriške univerze prevzema dr. Boštjan Golob

Foto: UNG, zajem zaslona - dr. Boštjan Golob

Na današnji inavguracijski slovesnosti bo rektorsko mesto Univerze v Novi Gorici (UNG) tudi uradno prevzel dr. Boštjan Golob. Nasledil bo dr. Danila Zavrtanika, ki je UNG vodil kar 26 let. Oba sta po izobrazbi fizika.

“Novogoriška univerza v 25 letih monotono raste in je v tem obdobju naredila neverjeten napredek. Ta napredek je tako kot otrok, ki raste. Nekateri otroci prehitro rastejo in jih vse boli in so nerodni. Pri UNG tega ni bilo, rasla je zelo skladno z rastjo kadrovskega potenciala in drugega. In na ta način je potrebno nadaljevati razvoj,” pravi novi rektor UNG Boštjan Golob, ki si bo tako kot predhodnik Zavrtanik prizadeval za postavitev kampusa, kjer bodo vse dejavnosti univerze na enem mestu, od izobraževanja do raziskovalnih ustanov, nastanitev za študente in profesorje ter ostalih prostorov za udobno življenje in delo na univerzi. 

Foto: UNG – dr. Danilo Zavrtanik

Izbira novega rektorja je potekala po posebnem internem postopku. Novogoriška univerza je zasebna ustanova in zato niso predvideni postopki kot na javnih univerzah, kjer rektorje volijo.

Boštjan Golob je nekaj zadnjih mesecev že delal na UNG, pred tem pa je večino časa preživel na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, kjer je bil v letih 2015 in 2016 prodekan. Sodeloval je tudi z ljubljanskim Inštitutom Jožef Štefan, Evropsko organizacijo za jedrske raziskave CERN v Ženevi in Nacionalnim laboratorijem za raziskave visokoenergijskih pospeševalnikov KEK v japonski Tsukubi. Je avtor oz. soavtor več kot 700 znanstvenih prispevkov v mednarodnih revijah in se uvršča med deset najbolj citiranih slovenskih raziskovalcev. Za pomembne dosežke v eksperimentalni fiziki osnovnih delcev je dobil Zoisovo priznanje.