Rekordno vroče poletje na Goriškem

Foto: Pixabay - V času hude vročine ne pozabite tudi na živali

Tudi zadnji julijski dan je minil v znamenju visokih poletnih temperatur. Junij in julij 2022 sta se na Primorskem ter v osrednji Sloveniji zapisala kot najtoplejša v zgodovini merjenj.

Takšne suše na Goriškem ne pomnijo že tri desetletja. Reke, ki imajo rekordno nizke vodostaje, dosegajo izjemno visoke temperature.

Na Goriškem je bila letošnjega julija povprečna temperatura zraka celo za štiri stopinje višja od dolgoletnega povprečja ter za eno stopinjo višja od doslej najtoplejšega meseca v zgodovini meritev avgusta pred 2003.

Vremenoslovci napovedujejo nov vročinski val, ki naj bi dosegel vrhunec že proti koncu prihodnjega tedna. Občutnejše ohladitve v prihodnjih dveh tednih ni na vidiku, konkretnejše padavine pa naj bi nas razveselile šele jeseni.

Foto: Pixabay

Po večerni plohi, ki je nekoliko osvežila ozračje na Goriškem, bo jutri večinoma sončno vreme. Več oblačnosti vremenoslovci napovedujejo občasno na vzhodu in severu Slovenije, kjer popoldne lahko nastane tudi kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32, na Primorskem do 34 stopinj Celzija. V torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem popoldne bodo v notranjosti krajevne plohe in nevihte. V sredo in četrtek bo sončno in spet bolj vroče, sporoča Arso.