Referendumsko glasovanje o uveljavitvi zakonov o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o RTVS

Foto: Pixabay

Ob 7. uri so se v Sloveniji odprla vrata več kot 3000 volišč za referendumsko glasovanje. Na njem državljani odločajo o uveljavitvi zakonov o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o RTVS. Glas je mogoče oddati do 19. ure.

Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev. Prvi delni izidi bodo predvidoma znani po 20. uri, nato pa se bodo na spletni strani Državne volilne komisije (DVK) sproti posodabljali.

Vsak volivec se lahko odloči, ali bo glasoval na vseh treh referendumih ali na dveh oz. samo enem. Na volišču mora imeti s seboj osebni dokument, s katerim izkaže svojo identiteto, obvestila, ki ga je prejel na dom, pa na volišču ne potrebuje. Pred glasovanjem se mora podpisati v volilni imenik za vsak referendum posebej, nakar prejme glasovnice za referendume, za katere se je odločil.

Uradni izidi referendumov pa bodo predvidoma znani šele januarja prihodnje leto. DVK bo poročilo o končnem izidu glasovanja sprejela najpozneje 24. januarja.

Na referendumih volivci odločajo, ali naj se uveljavijo spremembe zakona o vladi, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi in novela zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), kot jih je sprejel državni zbor. O vsakem zakonu volivec glasuje tako, da obkroži besedo za, če želi glasovati za njegovo uveljavitev, ali proti, če zakonu nasprotuje.

Vse do zaprtja volišč je še vedno treba spoštovati volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce napeljevala h glasovanju za ali proti zakonu. Prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.