Razvoj turizma na Ajdovskem: V PRIČAKOVANJU HOTELA

Foto: Pixabay

V preteklem letu se je število obiskovalcev in nočitev v ajdovski občini povečalo, občutno povečanje pa je zaznati tudi letos. V Ajdovščini bi nujno potrebovali nov hotel.

Trenutno je v Občini Ajdovščina registriranih 30 nastanitvenih obratov, ki nudijo skupaj okrog 850 ležišč. Med njimi so tudi novi zasebni ponudniki nastanitvenih kapacitet v apartmajih in kampih.

Župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin meni, da je k turistični rasti pripomogla uvedba enotne blagovne znamke Vipavska dolina, delno tudi lanska uvrstitev Vipavske doline med top deset destinacij Evrope po izboru Lonely Planeta in posledično pospešena turistična promocija.

Foto: vipavskadolina.si

Leta 2017 so turisti v Občini Ajdovščina ustvarili 18.820 nočitev, lani pa že 23.910. Število nočitev se je povečalo za več kot četrtino. V prvega pol leta pa so našteli 12.089 nočitev, torej je trend še vedno pozitiven.

V zgornjem delu Vipavske doline primanjkuje večjih ponudnikov nastanitev. Ajdovska občina že nekaj let išče zasebnega investitorja, s katerim bi skupno zgradili hotel. Prvotno so ga umeščali v prostor nad hitro cesto, sedaj pa so lokacijo hotela premestili v središče mesta, na območje nekdanjega starega mlina ob reki Hubelj. Pogovori s potencialnimi investitorji so v takšni fazi, da bi se projekt v prihodnjem letu že lahko začel realizirati, pravijo v ajdovski občini.