Razstava Patricije Simonič v dvorcu Coronini: MED ZEMLJO IN NEBOM

Foto: Bojan Zavernik

Med 15. februarjem in 15. marcem 2018 v dvorcu Coronini v Šempetru nekatera novejša dela razstavlja znana slovenska umetnica Patricija Simonič. Razstava z naslovom Med zemljo in nebom nosi specifičen in prepoznaven avtorski zapis figur, ki ga je nemogoče spregledati. 

Foto: Arhiv PS – Utrinki z razstave

Simoničeva je poznana širši slovenski javnosti kot vizualna umetnica na področju likovne umetnosti – slikarstva in kiparstva. Za ljubitelje arhetipne starejše umetnosti so njena dela mikavna tako za ljubitelje renesančne umetnosti kot tudi sodobnejših stiliziranih slogov.

Foto: Arhiv PS

Gre za najvidnejšo predstavnico tradicionalne figuralike in umetniških praks, ki jo likovna kritičarka Ana Marija Stibilj Šajn uvršča v sam realizem, z renesančnimi elementi. Dejavno slikarko zaznamujejo njena z intenzivno kompozicijo, monokromno barvno paleto in globokim duhovnim podtonom nabita platna, ki najgloblje razkrivajo slikarkino likovno veščino in intimo. Na odprtju razstave, ki je požela veliko zanimanja je s klavirjem nastopil tudi glasbenik Gianni Rijavec.

Foto: Arhiv PS

Umetnica si je pridobila mednarodno veljavo, ko je leta 2013 oblikovala poznano slovensko skulpturo Dečka miru. Leto pozneje ga je v Vatikanu kot simbol miru prejel papež Frančišek, z željo naj njegov pontifikat zaznamuje prizadevanje za mir na svetu. Omenjena keramična skulptura se nahaja v Vatikanskem muzeju. Patricija Simonič je tudi avtorica več sakralnih del, nekatera izmed njih so razstavljena tudi v Coroninijevem dvorcu.

Uredništvo