Razstava gob v Solkanu: SUPER SEZONA

Foto: Pixabay

Danes ob 15-ih v Hotelu Sabotin v Solkanu odpirajo že 21. razstavo gob, ki jo tradicionalno pripravljajo v sodelovanju z Gobarskim društvom Nova Gorica.

Letošnji program so dopolnili z nedeljskim nabiranjem in strokovno determinacijo gliv, ponedeljkovim predavanjem in filatelistično razstavo ter celotedensko kulinarično ponudbo jedi z gobami in drugimi jesenskimi sadeži.

Vremenske razmere za nabiranje gob so letos na Goriškem ter drugod po Sloveniji naklonjene. »V minulih dneh smo člani društva že uspeli preveriti nekaj ključnih terenov za nabiranje vzorcev gob za razstavo. Letošnja jesen je posebej radodarna z jurčki. Trdim lahko, da je to ena izmed najbolj obilnih sezon jurčkov v zadnjih dvajsetih letih,« pravi Ivan Bratuž, predsednik Gobarskega društva Nova Gorica, ki šteje že več kot sto članov.

Dopoldne so v Hotelu Sabotin izpeljali predavanje „Spoznavanje gob“. Predaval je Gabrijel Seljak, član Gobarskega društva Nova Gorica, ki med drugim že vrsto let skrbi za ustrezno determinacijo gliv na razstavi.

Foto: Hit

Gobarsko društvo Nova Gorica letos praznuje 45-letnico ustanovitve. Na številne razstave, dogodke in razvoj društva bodo ob odprtju letošnje razstave opozorili tudi video predstavitvijo delovanja društva. Kot slavnostni govornik bo letošnjo razstavo gob odprl Božidar Slivnjak, član društva in determinator gliv, sicer pa sin prvega predsednika društva.

»Za vse, ki gobe radi uživajo, pa za nabiranje teh nimajo dovolj znanj ali časa, smo v restavraciji hotela Sabotin pripravili zanimivo kulinarično ponudbo jedi z gobami in drugimi jesenskim sadeži,« vabi Jana Jakin Petejan, vodja hotela Sabotin v Solkanu. Člani Gobarskega društva Nova Gorica ljubitelje gob vabijo k včlanitvi v društvo in na tradicionalno jesensko druženje članov društva z vodenim nabiranjem gob.

Glavna atrakcija bo tudi letos razstava gob, ki jo bodo na vrtu hotela Sabotin odprli danes ob 15. uri, na ogled pa bo do srede, 3. oktobra. Razstavo gob bodo letos pospremili tudi s priložnostno razstavo znamk v sodelovanju s Filatelističnim društvom Nova Gorica. Cilj te prireditve ostaja skozi vsa leta enak: poleg popestritve hotelske ponudbe tudi vzgoja in seznanjanje o raznovrstnosti gobjega bogastva v naših krajih. V Gobarskem društvu Nova Gorica k ogledu razstave vabijo vse ljubitelje narave, od najmlajših otrok v vrtcih pa do upokojencev.