Rahljanje ukrepov zaradi koronavirusa: FRIZERJI 4. MAJA

Foto: Pixabay

Vlada je na včerajšnji redni seji sklenila, da lahko s ponedeljkom spet obratujejo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo. V času od 8. do 9.30 bodo v teh prodajalnah lahko nakupovale izključno ranljive skupine; invalidi, nosečnice in starejši od 65 let. Slednji samo v tem času. Na frizerje bo potrebno počakati do 4. maja.

S ponedeljkom vrata med drugim znova odpirajo trgovine z gradbenim materialom, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, med drugim vulkanizerske. Na voljo bodo tudi storitve, ki se opravljajo na prostem, na primer vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela. Prav tako bo mogoč osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, sporoča vladni urad za komuniciranje.

Foto: Pixabay

V prostore, kjer se izvajajo storitve ter v živilske, gradbene in tehnične trgovine lahko vstopajo in se tam srečujejo le zdrave osebe. Pred vstopom v prostore je za stranke obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, ki prekrije nos in usta, ter razkuževanje rok.

S 4. majem bodo potrošnikom na voljo tudi nekatere druge storitve. Vrata bodo lahko odprli frizerski in kozmetični saloni, prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih, ter saloni za nego psov in mačk ter ostalih živali.

Foto: Pixabay

Navodila vlade vključujejo več zahtev, med drugim zagotavljanje 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, redno in učinkovito prezračevanje prostorov, razdalja med čakajočimi na blagajni mora biti najmanj dva metra, redno morajo v trgovinah razkuževati nakupovalne vozičke in košare.