Prvi šolski dan s posebnim spremstvom: SREČNO ŠOLARJI!

Foto: ML - Na OŠ Solkan so za varnost šolarjev poskrbeli Uroš Celcer, Miran Burgič (oba ND Gorica) ter Tina Grudina (Gen-I Volley)

Najdaljše, poletne počitnice so se po dobrih dveh mesecih zaključile. Za 257.369 slovenskih šolarjev se danes začenja novo šolsko leto. Med njimi je 184.169 učencev in 73.200 dijakov. Prvič je skozi šolska vrata vstopilo 21.874 učencev in 19.600 dijakov.

Vozniki, pozor! Na cesti, predvsem na šolskih poteh, bodite še posebej pazljivi, saj so otroci najšibkejši udeleženci v prometu in predvsem najmlajši še ne znajo pravilno ravnati.

Prvi šolski dan je bil zelo živahen tudi na Goriškem. Za večjo varnost osnovnošolcev so poleg policistov poskrbeli tudi prostovoljci, ponekod celo znani obrazi. Tako je bilo tudi v Novi Gorici, Solkanu in Šempetru, kjer so otroke na varni poti v šolo pospremili nogometaši ND Gorica ter odbojkarice Gen-I Volley in jim zaželeli veliko uspehov ter prijetnih trenutkov v novem šolskem letu. Šolarji so se jih razumljivo razveselili, nekateri so se z njimi želeli fotografirati. Skratka, lepa gesta, ki se bo marsikomu za vselej vtisnila v spomin.

Foto: ML – Pred OŠ Ledin sta za varnost najmlajših bedela Alen Jogan (ND Gorica) ter Lana Ščuka (Gen-I Volley)

Policisti opozarjajo starše, naj otroke pred prihodom v šolo naučijo spoznati barve na semaforju in pravilno prečkati cesto. Pozivajo jih, naj s parkiranjem omogočijo varno prečkanje cestišč ter naj ne zaparkirajo parkirišč in dovozov do šol.

Na 19 osnovnih šolah bodo poleg spremenjenega razširjenega programa poskusno vrnili obvezno učenje dveh tujih jezikov v zadnji triadi devetletke. Prav tako bo na teh šolah za prvošolčke, ob predhodnem soglasju staršev, obvezno učenje prvega tujega jezika.

V novem šolskem letu so predvidene tri delovne sobote, tako da bodo lahko novoletne in prvomajske počitnice nekoliko daljše.

ML