Prve okužbe v Domu starejših občanov Ajdovščina: PORAST V KANALU

Foto: ML - V kanalski občini včeraj niso zabeležili novih okužb

Po podatkih NIJZ-ja je bilo v torek v Goriški regiji potrjenih 88 novih okužb. Goriška statistična regija ima najnižjo pojavnost okužb v Sloveniji na 100.000 prebivalcev, tako v sedem kot tudi 14-dnevnem obdobju.

V šempetrski bolnišnici je trenutno 35 bolnikov s covidom-19, od tega 8 na intenzivni enoti, 6 pa jih potrebuje pomoč respiratorja. V negovalnem oddelku v PB Idrija sta v oskrbi le še 2 covid bolnika.

Vir: Sledilnik za covid -19 – Goriška regija ima najnižjo pojavnost okužb v Sloveniji na 100.000 prebivalcev

Skupno število aktivno okuženih na severnem Primorskem je 658. 7-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 297 (v Sloveniji 462), 14-dnevna pojavnost pa 556, na državni ravni pa 915. Skupno število doslej okuženih v 13 občinah Goriške regije je 4.316.

V torek je bilo v Goriški regiji največ okužb potrjenih v občini Ajdovščina in sicer 29, v novogoriški mestni občini pa 17. Ostali primeri po občinah: Kanal 9, Šempeter – Vrtojba in Tolmin po 6, Renče – Vogrsko in Vipava 5, Brda in Miren – Kostanjevica po 4, Idrija 2, Kobarid 1. V občinah Bovec in Cerkno pa včeraj ni bilo novih okužb.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Do prvih okužb prišlo tudi v Domu starejših občanov Ajdovščina, kjer so se do tega tedna več kot uspešno branili virusa, tako v prvem kot tudi jesensko-zimskem valu. Po zadnjih testiranjih je okuženih 8 stanovalcev. Te so namestili v rdečo cono, ki so jo vzpostavili v pritličju, je sporočil Igor Benko, poveljnik CZ občine Ajdovščina. Zaenkrat ne razmišljajo, da bi okužene stanovalce premestili v rdečo cono urejeno izven doma (v dvorani v Lokavcu). Testiranje zaposlenih v domu v Ajdovščini so izvedli včeraj.

V občini Kanal ob Soči so v zadnjih dveh dneh potrdili kar 15 novih okužb (od tega 9 včeraj), kar je, na predhodno stanje, kar nenavadno visoka številka. Aktivno je okuženih 36 občanov, skupaj pa so doslej imeli v občini 110 potrjenih okužb.

Iz štaba CZ občine Bovec pa so sporočili, da bo jutri, na zadnji dan v letu 2020, pri njih omogočeno brezplačno testiranje s hitrimi testi. To bo potekalo v Kulturnem domu v Bovcu med 9. do 13. uro. V večjih podjetjih v občini Idrija pa se pripravljajo na obsežno hitro testiranje zaposlenih takoj na začetku prihodnjega leta.

Foto: ML

V mestni občini Nova Gorica pa se, v sodelovanju s tamkajšnjim zdravstvenim domom in tudi sosednjimi občinami, aktivno pripravljajo na vzpostavitev stalne točke za množično testiranje na SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi, navajajo v poročilu občinskega štaba CZ.