Protivetrna zaščita na vipavski hitri cesti: 5,2 MILIJONA ZA TESTNA POLJA

Foto: ML

Po vnovičnem javnem razpisu za gradnjo treh testnih polj protivetrne zaščite na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in Ajdovščino je Dars sklenil pogodbo z edinim ponudnikom. Skupaj sta se prijavili družbi Kolektor CPG Nova Gorica in Petrič Ajdovščina, ki bosta dela po pogodbi opravili za 5,2 milijona evrov. Začetek del na trasi je predviden spomladi.

Kot pojasnjujejo na Darsu, v prvi fazi pogodbenih del načrtujejo izdelavo elaboratov in fizično izvedbo testnih polj, ki bo trajala približno pol leta. Druga faza bo vključevala izvedbo stacionarnih in mobilnih meritev vetra pri pojavih močne burje.

Na najbolj izpostavljenih odsekih vipavske hitre ceste bodo postavili tri testna polja, kjer bodo opravljali stacionarne in mobilne meritve burje. Prvo bo na viaduktu Lozice, drugo pri strelišču Mlake, tretje pa med Vipavo in Logom. Meritve naj bi, največ dve leti, izvajali med oktobrom in aprilom, ko so pojavi najmočnejših sunkov burje najpogostejši. Na osnovi rezultatov bodo ugotovili, ali so predvidene rešitve primerne ali pa jih bo treba pred razpisom za postavitev celotne protivetrne zaščite na odseku med Razdrtim in Ajdovščino dodelati.