Protestni shod kajakašev v Kobaridu: GOS Z ZLATIMI JAJCI

Foto: Pixabay

Kajakaši v Posočju imajo danes v Kobaridu protestni shod. Ob predlogu sprememb odloka o plovnem režimu na Soči in Koritnici, ki med drugim predvideva večkratno zvišanje cen dovolilnic, so ogorčeni in predlagajo bolj pošten in transparenten način urejanja plovnega režima.

Občinski sveti občin Bovec, Kobarid in Tolmin so v preteklih dneh obravnavali predlog sprememb in dopolnitev odloka o plovnem režimu na Soči in Koritnici, ki poleg višjih cen predvideva tudi občutno skrajšanje dovoljenega časa plovbe. V Bovcu so svetniki v prvem branju predlog zavrnili, v Kobaridu in Tolminu pa so ga podprli.

Zaradi nestrinjanja z novim odlokom so lokalni kajakaši pripravili peticijo, ki so jo naslovili Pošteni pogoji za vse uporabnike Soče. Z njo zahtevajo ukinitev odloka ter predlagajo bolj pošten in transparenten način urejanja plovnega režima na Soči in Koritnici. Doslej je peticijo podpisalo več kot 970 ljudi iz 19 držav. O svojih zahtevah so že obvestili župane Kobarida, Bovca in Tolmina, danes ob 15. uri pa pred občinsko stavbo v Kobaridu pripravljajo shod Soča za vse! Na njem pričakujejo okoli 80 kajakašev in podpornikov.

Foto: Pixabay

Predlagane spremembe odloka prikazujejo način dojemanja Soče kot gosi, ki nosi zlata jajca, njihov lastnik pa naj bi bile občine, razmišlja eden od pobudnikov protestnega shoda, Marin Medak in poudarja: „Novi odlok je načrt bogatenja občin na račun nič krivih kajakašev, ki so v 60. letih preprečili potopitev doline z jezovi, v 80. glas o Dolini Soče ponesli v svet in se še vedno borijo za divjo Sočo, ki vsem prinaša koristi.“