Protestni shod delavcev zdravstvene nege, zahtevajo odpravo plačilnih krivic

Foto: zajem zaslona RTV

Na protestnem shodu v Ljubljani je sindikat delavcev v zdravstveni negi zahteval odpravo plačnih krivic. Iz vlade ni bilo nikogar, ignoriral jih je tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije so nezadovoljni z decembrskim dogovorom, ko so se dogovorili o dvigu plač nekaterim poklicem v zdravstvu in socialnem varstvu, za zdravstveno nego pa je vlada vztrajala, da so bili dviga plač deležni že z dogovorom novembra 2021. Kot pojasnjujejo v sindikatu, so takrat nekateri dobili le enega ali dva plačna razreda in zdaj zanje zahtevajo razliko do štirih plačnih razredov, kot je tudi predviden dvig za del zaposlenih v dogovoru lanskega oktobra.

Zaposleni v zdravstveni negi; medicinske sestre, zdravstveni tehniki, bolničarji, reševalci, babice in negovalci so svoje nezadovoljstvo izrazili z glasnimi žvižgi in številnimi transparenti. Pred vladnim poslopjem so v nagovorih poudarili, da brez medicinskih sester ni zdravstva in da brez njih tudi napovedane plačne reforme ne bo. Med drugim so opozorili, da se za poklice v zdravstveni negi odloča vse manj mladih.

Na transparentih je pisalo Ignoranca in poniževanje nista pot do dialoga; Medicinski sestri skrb in empatija ne plačujeta položnic; Ogrožena zdravstvena nega, ogrožen bolnik, ogrožena medicinska sestra; Mogoče boste jutri v nezadovoljnih rokah, Golob, čas je, da si zamrzneš krila… Podpreti so jih prišli tudi reševalci z reševalnimi vozili in sirenami, shoda pa so se udeležili tudi predstavniki sindikata poklicnega gasilstva.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki se shoda ni udeležil, je pred tem sporočil, da se te stvari rešujejo za mizo, generalni sekretar sindikata Marjan Meglič pa mu je odgovoril, da so za mizo sedeli dneve, tedne, mesece, a niso prišli nikamor. „Ne moremo verjeti tem besedam. Tukaj smo, da pokažemo, da smo enotni, da držimo skupaj,“ poudaril Meglič in opozoril, da se utegne zgoditi, da bo vlada, podobno kot pri gasilcih, skušala razvrednotiti protest. Do ignorantskega odnosa vlade pri nagrajevanju njihovega dela in truda je bila kritična tudi predsednica sindikata Slavica Mencingar, ki je opozorila, da so mladi zaposleni ob vstopu v sistem na ali celo pod minimalno plačo. Zaradi tega se jih vse manj odloča, da bi ostali v sistemu, čeprav jih vsako leto dovolj zaključi izobraževanje.

Foto: zajem zaslona RTV

Zbrane so nagovorili in jim izrazili podporo tudi predsednik konfederacije javnega sektorja Branimir Štrukelj, predsednica stanovske Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Monika Ažman ter predstavnika civilne iniciative Glas ljudstva in Srebrne niti.