Protest doberdobske občinske uprave: KAŽIPOT BREZ SLOVENŠČINE

Foto: Pixabay

V prejšnjih dneh se je na pokrajinski cesti, ki povezuje Selce z Devetaki pojavila modra kažipotna tabla, ki usmerja proti Gorici in Trstu. Na presenečenje doberdobske občinske uprave je le enojezična z napisoma »Gorizia« in »Trieste«.

»Postavitev enojezične table na območju naše občine je v nasprotju z 10. členom zaščitnega zakona za Slovence iz leta 2001,« pravi župan Doberdoba Fabio Vizintin in opozarja: »Družba FVG Strade je ena izmed ustanov, ki morajo na podlagi odloka predsednika Dežele FJK z dne 2. decembra 2013 postavljati tudi table s slovenskimi napisi.«

Foto: Pixabay

Pokrajina Gorica je do svoje ukinitve dosledno postavljala dvojezične in trijezične table na vseh cestah, za katere je skrbela. Pri prenosu pristojnosti, do katerega je prišlo po reformi lokalne samouprave, pa se je očitno nekaj zataknilo, poroča Primorski dnevnik.

Doberdobska občinska uprava je po postavitvi nove table nemudoma pisala uradu za lokalno in deželno cestno omrežje Dežele FJK in družbi FVG Strade, ki je od prvega januarja letošnjega leta odgovorna za pokrajinske ceste.