Proizvodnja zaščitnih mask v Ajdovščini: KAZNI V BRDIH

Foto: Pixabay

Današnje dogajanje v 13 občinah goriške regije je minilo predvsem v znamenju številnih vprašanj občanov glede prepovedi gibanja izven občine bivanja ter dogovarjanj z upravljavci večstanovanjskih stavb glede predpisanega razkuževanja le teh, poroča Regijski štab Civilne zaščite (CZ) za severno Primorsko.

Navkljub večkratnim opozorilom policije v Goriških Brdih še naprej zaznavajo zadrževanje oseb na bencinskih servisih. Nekaj prekrškarjev je že doletela kazen.

Občinski štabi CZ še naprej opozarjajo na pomanjkanje zaščitne opreme. Razveseljiva novica prihaja iz Ajdovščine, kjer izdelava mask za osebno uporabo poteka uspešno. V prihodnjem tednu jih bodo dobila vsa gospodinjstva v občinah Ajdovščina in Vipava. Veliko povpraševanja po maskah je tudi v drugih delih Slovenije. Ajdovski štab CZ je pripravil 1 kubični meter raztopine ECOCID razkužila, ki je ob velikem pomanjkanju zelo dobrodošlo. Ob pobudi prostovoljk se na šivanje mask pripravljajo tudi v Brdih. Tamkajšnji zavod za turizem, kulturo, mladino in šport pripravlja navodila in poziv k sodelovanju vseh zainteresiranih.

V Goriški regiji ni novih uradno potrjenih okužb s covid-19. Skupno število tako ostaja 11 v 6 občinah: Idrija 4, Tolmin in Nova Gorica po 2, Šempeter-Vrtojba, Cerkno in Bovec po 1.

Foto: TIC Kanal

V Kanalu in Desklah so bili člani CZ prisotni na vseh glavnih točkah (trgovine, pošta, banka) in opozarjali ter preprečevali vstopanje brez zaščitne opreme. V občini Vipava menijo, da je potrebno povezati vse organizacije in vzpostaviti enoten sistem zagotavljanja pomoči potrebnim na območju občine in paziti, da ne bi prihajalo do nepotrebnega podvajanja.

V Novi Gorici so brezdomcem predstavili pravila obnašanja v začasnih bivalnih prostorih in bližnji okolici ter jih seznanili  z vladnim odlokom o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih v RS.