Pro bono zdravstvena ambulanta kliče na pomoč: BREZ SOČUTJA ZA ČLOVEKA V STISKI

Pro bono ambulanta v Novi Gorici.

Pred dobrim letom dni je v Novi Gorici začela delovati Pro bono zdravstvena ambulanta, ki je namenjena občanom, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja. Statistični podatki so vse bolj zaskrbljujoči. Po zadnjih podatkih naj bi bilo takšnih občanov v Goriški regiji okrog 600 mesečno, predvidevanja za prihodnost pa so še bolj zaskrbljujoča. Večinoma naj bi bili takšne pomoči deležni mali podjetniki in obtniki.

V novogoriški pro bono ambulanti je trenutno aktivna zdravnica, ki prihaja z drugega konca Slovenije. Ker bi jo bilo potrebno razbremeniti, bi nujno potrebovali še enega zdravnika, prav tako tudi medicinsko sestro oziroma zdravstvenega tehnika ter prostovoljca, ki bi pridobival prepotrebna finančna sredstva na razpisih; tako občinskih kot tudi evropskih.

Pro bono ambulante se povsod po Sloveniji srečujejo s težavami, tako organizacijskimi kot tudi finančnimi. Odvisne so predvsem od donacij, ki jih pridobijo na občinskih in drugih razpisih. Nič drugače ni z novogoriško ambulanto, kjer so se prijavili na razpise v trinajstih občinah Goriške regije, a odziv je bil vsaj zaenkrat porazen. Doslej sta se pozitivno odzvala le novogoriška mestna občina, ki je za potrebe ambulante namenila nekaj manj kot 3.000 eurov ter občina Ajdovščina, ki je iz županovega sklada prispevala 800 eurov. Nekaj denarja so zbrali tudi s pomočjo dobrodelnega koncerta v dvorani Športnega centra Hit v Vrtojbi, potrebovali pa bi ga še veliko več.

Morda bi bilo kaj drugače, če bi bili v volilnem letu, ko se politiki radi širokoustijo, kaj vse so in bodo naredili. A na žalost so to očitno le obrabljene fraze! Božično-novoletni čas je vsekakor pravšnji, da pomislimo tudi na sočloveka v stiski. Le zakaj ne bi namesto voščilnic ali takšnih in drugačnih sprejemov oziroma zabav segli v žep za pomoči potrebne, recimo pro bono ambulanto.

ml