Pro bono ambulanta v Novi Gorici: BREZ STATUSA DOBRODELNE ORGANIZACIJE?

Foto: Pixabay

Ana Jug in Lilijana Remec, ustanoviteljici pro bono ambulante v Novi Gorici, sta na ministrstvo za zdravje naslovili četrto javno pismo, v katerem ministrico Milojko Kolar Celarc pozivata, da ambulanti podeli status dobrodelne organizacije.

“Najverjetneje je to naše pismo zadnje v verigi neposrednega dopisovanja z vami. Odgovore na naša vprašanja bo moralo dati sodišče. Tako ste odločili vi, s svojo salamonsko rešitvijo, skrito za podkovano komisijo,” sta zapisali v pismu. Spomnili sta, da gre za ambulanto za osebe v slabem zdravstvenem stanju, ki so jim vrata drugih zdravstvenih ustanov zaprta. Poudarili sta, da bosta pri tem vztrajali.

Foto: ML – pro bono ambulanta v Novi Gorici

Jugova in Remčeva sta za status dobrodelne organizacije za pro bono ambulanto v Novi Gorici, ki sta jo uredili v okviru Čezvesoljske Zombi Cerkve blaženega zvonjenja oz. Hiše dobrot, zaprosili pred več kot letom in pol. Kot sta ustanoviteljici navedli v četrtem javnem pismu, sta v marcu prejeli sklep o zavrženju vloge, ki ni bil podpisan, ožigosan, prispel pa je kot priporočena pošiljka v kuverti brez oznake ministrstva, zaradi česar sta se lotili preverjanja sklepa. Po elektronski pošti je v ponedeljek prišla potrditev njegove verodostojnosti od generalne direktorice direktorata za zdravstveno varstvo Tanje Mate. Sklep naj bi bil sprejet na podlagi zakona o humanitarnih organizacijah in soglasne odločitve komisije za oceno izpolnjevanja meril za podelitev statusa humanitarne organizacije.

V obrazložitvi vloge so na ministrstvu za zdravje med drugim zapisali, da Čezvesoljska hiša dobrot ne sodi med pravne subjekte, ki so v skladu z 2. členom zakona upravičenci do predložitve vloge za pridobitev statusa humanitarne organizacije. Vlagateljica prav tako ni društvo oziroma po dejavnosti in organiziranosti ni sestavni del širše mednarodne humanitarne organizacije.

Foto: Pixabay

V pismu ministrici Kolar Celarčevi Jugova in Remčeva  navajata, da ministrstvo zakon napačno tolmači, ker daje prednost tujim verskim skupnostim, domače pa zapostavlja. Opozorili sta na kršitev pravice do verske svobode.

Uredništvo