Ustanovna seja novogoriškega mestnega sveta

Foto: MONG

Na ustanovni seji novogoriškega mestnega sveta je prisegel novi župan Samo Turel, ki bo imel v mestnem svetu veliko podporo. Potrdili so tudi mandate 32 mestnih svetnikov ter izglasovali komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki jo bo vodila Ana Zavrtanik Ugrin iz Gibanja Svoboda.

Koalicijo poleg Gibanja Svoboda sestavljajo še SD, NSi, Lista za razvoj, Levica, Zveza za Primorsko in Lista MDRUZI. Župan lahko tako računa na podporo kar 23 svetnikov. Izven koalicije ostajata SDS s petimi svetniki in Lista Goriška.si s štirimi svetniki.

Vsi čutimo, da je prišel čas za Novo Gorico, da je za našo občino prišlo obdobje priložnosti, da so torej pred nami leta, ko lahko uresničimo marsikaj, na kar smo upali,“ je v nagovoru ob prevzemu županske funkcije povedal Samo Turel, ki je posebej izpostavil prihajajočo Evropsko prestolnico kulture (EPK) leta 2025.

Foto: MONG

Turel bo župansko funkcijo opravljal profesionalno. Napovedal je imenovanje treh podžupanov. To funkcijo naj bi prevzela Marko Tribušon iz Liste za razvoj in Anton Harej iz NSi, za tretjega pa se še ni odločil.

Dosedanji župan dr. Klemen Miklavič je Turelu in svetnikom povedal, da občino zapušča v dobri kondiciji in da je bil njegov mandat zahteven. Kot je poudaril, se je med prvimi soočil z epidemijo koronavirusa. Novemu županu in svetnikom je zaželel uspešno delo.