Pripravljenost Slovenije na koronavirus: POMANJKANJE ZMOGLJIVOSTI

Foto: Pixabay

Slovenski zdravstveni sistem je dobro pripravljen na zgodnje odkrivanje obolelih s koronavirusom, zagotavljajo strokovnjaki, ki hkrati opozarjajo na dolgoletno zanemarjanje bolnišnične infrastrukture in pomanjkanje ustreznih zmogljivosti.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da se možnosti za zajezitev širjenja novega koronavirusa zmanjšujejo.

Sinoči je v Italiji umrla prva žrtev, ki je bila okužena s koronavirusom. Umrl je 77-moški, ki prihaja iz mesta Vo’ Euganeo v bližini Padove. Kot poroča italijanska agencija Ansa, se v karanteni v bolnišnici nahaja še ena okužena oseba iz istega kraja. Niti ena niti druga okužena oseba se nista mudili na Kitajskem. Zaradi pojava virusa so šole in trgovine v mestu zaprli, prav tako so odpovedali številne prireditve. V Lombardiji je okuženih 15 ljudi, med njimi pa je tudi pet zdravnikov. Prvi se je okužil 38-letni moški iz kraja Codogno pri Lodiu, ki je v začetku meseca večerjal s prijateljem, ki se je vrnil s Kitajske. Med okuženimi sta tudi njegova 38-letna žena, noseča učiteljica na porodniškem dopustu ter prijatelj, s katerim sta skupaj tekla. Tudi v kraju Codogno so zaradi izbruha virusa zaprli šole, urade in športne objekte ter odpovedali  številne prireditve.

Foto: Pixabay

Odbor DZ-ja za zdravstvo je na nujni seji, ki jo je zahtevala poslanska skupina SDS-a, razpravljal o pripravljenosti Slovenije na novi koronavirus. Kot je ugotavljala poslanka Jelka Godec, pred sklicem seje namreč ni bilo ustreznih informacij in konkretnih odgovorov vlade in pristojnih zdravstvenih organizacij, a se je v preteklih dneh to spremenilo. Hkrati je opozorila na pomen dobre koordinacije pristojnih služb in na prezasedenost bolnišničnih oddelkov že v primeru gripe.

Z novim koronavirusom se je doslej po svetu okužilo več kot 76.000 ljudi, umrlo jih je več kot 2200. Večino okužb in smrti so zabeležili v kitajski provinci Hubei, kjer je konec decembra virus izbruhnil. Nekaj več kot sto okužb so zabeležili v približno 30 državah.

Foto: Pixabay

Italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza zatrjuje, da je Italija na morebitno širjenje virusa pripravljena: “Pripravili smo načrt, saj je bilo jasno, da se to lahko zgodi.”