Primorski vinarji na sejmu v Aziji: PREPRIČATI KITAJCE Z ORANŽNIMI VINI

Foto: luksuz.net

Zaradi pandemije covida-19 so bile v Evropi in ZDA odpovedane številne načrtovane predstavitve vin. Slednje se odvijajo na Kitajskem, kjer se je življenje v dobršni meri že vrnilo v utečene smernice. V petek se bo na eni največjih letošnjih vinskih prireditev, sejmu Wine to Asia, s svojimi oranžnimi vini predstavilo tudi enajst primorskih vinarjev.

Na sejmu Wine to Asia v kitajskem Shenzhenu bodo v petek sodelovali vinarji Batič, Burja in Guerila iz Vipavske doline, Emeran Reya, Marjan Simčič in Movia iz Brd ter Bordon, Korenika&Moškon, Polič, Rojac in Zaro iz Slovenske Istre.

Predstavitev bo izjemna priložnost za prodor vinarjev in novega vinskega sloga na velikanski in novosti željni kitajski trg, obenem pa bo turistična razglednica Slovenije, zlasti Brd, Vipavske doline in Istre, so prepričani organizatorji, ki so priložnost prepoznali tudi v Slovenski turistični organizaciji in lokalnih turističnih organizacijah omenjenih regij, kjer so podprli nastop v Shenzhenu.

Sejem Wine to Asia pripravlja veronski Vinitaly, na njem pa se bodo letos z degustacijami med drugimi predstavili Rioja, Franciacorta, Burgundija, Čile, Nemčija, Kitajska in Slovenija.

Foto: Facebook

Kaj je oranžno vino?

Za izdelavo oranžnega vina se uporablja belo grozdje. Po trgatvi grozde v kleti zmečkajo, nakar začnejo ključni del postopka, ki naredi vino oranžne barve. Pri oranžnem vinu se grozdov ne spreša takoj, temveč se jih po blagem stiskanju prestavi v določeno posodo, kjer skupaj s kožicami in ostanki pecljev ležijo od nekaj dni pa tudi do enega leta. V tem času grozdni sok tudi fermentira, vse v stiku s kožicami, peškami in peclji. Ta postopek se imenuje maceracija, zato oranžnim vinom pravijo tudi macerirana bela vina. V času maceracije se v mošt prenese tudi ogromno sestavin lupin in pecljev in so zato okusi oranžnih vin precej bolj bogati od okusov belih vin. Vsebujejo tudi tanine, ki jih pri belih vinih ni prav veliko.

Predstavitev vin enajstih kleti iz treh primorskih vinorodnih okolišev bo v vse bolj uveljavljajoči se in prodorni niši sonaravno pridelanih belih maceriranih vin prva svoje vrste na Kitajskem, so zapisali organizatorji in izpostavili, da zanjo velja veliko zanimanje.