Primorska vina se predstavljajo v Hongkongu: ČEBELJI SVET

Foto: Pixabay

Drugo leto zapored bodo slovenski vinarji žlahtno kapljico predstavljali na mednarodnem sejmu vina in žganih pijač v Hongkongu, ki bo potekal od 9. do 11. novembra. Slovenija bo na sejmu predstavila tudi interaktivni paviljon Čebelji svet.

Na 108 kvadratnih metrov velikem razstavnem prostoru se bo predstavilo devet slovenskih vinarjev iz vseh treh vinorodnih dežel; Primorske, Posavja in Podravja: Klet Goriška Brda, Santomas, Edi Simčič, Ščurek,Vinakoper, Vinakras, Radgonske Gorice, Steyer in Kraljice.

Foto: Pixabay

Lani jeseni se je Slovenija prvič predstavljala na sejmu v Hongkongu, njen razstavni prostor pa je bil deležen velike pozornosti. Decembra je sledilo srečanje ministra z vinarji, na katerem so se dogovorili za ciljne trge, na katerih se bodo vinarji skupno predstavljali v naslednjih letih. Podprla naj bi jih tudi država.

Trgovina med Slovenijo in Kitajsko, Hongkongom, Macaom in Tajvanom je leta 2016 presegla milijardo evrov. Trendi rasti ostajajo nad povprečjem. Izvoz na Kitajsko se je povečal za 83,5 odstotka v primerjavi s preteklim letom in je dosegel 271 milijonov evrov.

Foto: Pixabay

Slovenija bo s posebnim paviljonom predstavljala tudi globalno kampanjo za razglasitev 20. maja kot svetovnega dne čebel. Naša država se bo predstavljala kot zelena, aktivna in zdrava dežela, ki je lahko zanimiva za tržišče Hongkonga tudi kot turistična destinacija, sporočajo z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Predstavili se bodo še oljarna Kocbek z bučnim oljem, Čebelarstvo Jere z medenim vinom ter podjetje Stork, proizvajalec sladoledov iz kakovostnih naravnih sestavin.

Uredništvo