Prihodnje leto zadnje premikanje kazalcev: SLOVENCI ZA POLETNI ČAS

Foto: Pixabay

V Strasbourgu je velika večina evroposlancev glasovala, da bi premikanje ure ukinili leta 2021. Države članice se bodo lahko same odločile za zimski ali poletni čas.

Za ukinitev premikanja ure je danes glasovalo 410 evropskih poslancev, 192 jih je bilo proti, 51 pa vzdržanih.

Članice EU, ki so sicer razvrščene v tri različne časovne pasove, so v zadnjem stoletju uvedle poletni čas, da bi prihranile energijo, predvsem v času vojne ali med naftno krizo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. EU je od leta 1980 postopoma sprejemala zakonodajo, s katero je odpravila različne časovne razporede nacionalnega premikanja ure.

Foto: Pixabay

Lansko javno posvetovanje je pokazalo, da smo Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času. Zanj so se izrekli tudi Portugalci, Ciprčani in Poljaki, za zimskega pa so se večinsko opredelili Finci, Danci in Nizozemci.

Države članice EU se bodo same odločile, kateri čas bodo uporabljale. Tiste, ki se bodo odločile za poletni čas, bodo uro zadnjič premaknile zadnjo nedeljo v marcu leta 2021, tiste, ki bodo imele zimski čas, pa zadnjo nedeljo v oktobru leta 2021.

Foto: Pixabay

Študije so pokazale, da so prihranki energije zavoljo premikanja ure zanemarljivi, državljani pa se vse bolj pritožujejo zaradi negativnih učinkov na zdravje.

Če bi komisija ugotovila, da bi predvidena uporaba enega ali drugega časa znatno in trajno ovirala delovanje notranjega trga, lahko predlaga preložitev začetka veljavnosti direktive za največ 12 mesecev, piše v besedilu, ki ga je danes sprejel Evropski parlament.