Preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev: VEČ KOT 1.900 KRŠITEV

Foto: Pixabay

V okviru nacionalne preventivne akcije za večjo varnost kolesarjev, ki je po Sloveniji potekala med 4. in 31. majem, so policisti zabeležili več kot 1.900 kršitev. V skoraj štirih tednih so kolesarji storili 1.724 prekrškov, vozniki motornih vozil pa 181, sporočajo s Generalne policijske uprave.

Med preventivno akcijo so policisti opravili preizkus z alkotestom pri 1.608 kolesarjih in pri 145 ugotovili, da so vozili kolo pod vplivom alkohola. Vozniki motornih vozil so v enakem obdobju storili 181 kršitev, s katerimi so ogrožali varnost kolesarjev. V tem času so policisti obravnavali 126 nesreč, v katerih se je 17 kolesarjev hudo poškodovalo, 85 pa je bilo lažje poškodovanih.

Policija poziva vse udeležence v cestnem prometu, naj bodo pozorni na vse šibkejše udeležence, naj spoštujejo predpise, vozijo odgovorno in strpno ter tako vsem, tudi kolesarjem, omogočijo varno udeležbo v prometu.

Foto: FB Slovenska policija

Kolesarjem policija sporoča, da lahko za lastno varnost največ storijo sami: “Vožnjo prilagodite razmeram na cestah in lastnim sposobnostim. Priporočljiva, za otroke pa obvezna, je uporaba čelade in svetlih oziroma odsevnih oblačil, s pomočjo katerih so kolesarji v prometu bolj vidni.”