Preplačane kolčne proteze v šempetrski bolnišnici: ZA 138.000 EVROV

Foto: ML, Pixabay

Na predlog tožilstva je zunajrazpravni senat novogoriškega okrožnega sodišča uvedel sodno preiskavo zoper nekdanjo vodjo lekarne v bolnišnici v Šempetru zaradi domnevno preplačanih kolčnih protez.

Informacije preplačilu kolčnih protez v šempetrski bolnišnici so v javnost prišle pred tremi leti. Takratna direktorica bolnišnice Nataša Fikfak je imenovala delovno skupino, ki je podrobno preverila dogajanje, revizija pa je razkrila očitna odstopanja. O tem so obvestili tožilstvo, Komisijo za preprečevanje korupcije in računsko sodišče.

Po ugotovitvah kriminalistov naj bi šempetrska bolnišnica med leti 2012 in 2015 proteze preplačala za 138.000 evrov. Preiskovalna sodnica je osumljeno zaslišala v začetku leta, a se je ta na sklep o uvedbi preiskave nedavno pritožila. O njeni pritožbi bodo odločali koprski višji sodniki, poročajo Primorske novice.

Foto: ML

Novogoriški kriminalisti so svoje ugotovitve javnosti predstavili že leta 2017. Med drugim so pojasnili, da je bila ocenjena vrednost javnega naročila glede na primerljive podatke posameznega izdelka nerealna oz. previsoka za 10 do 48 odstotkov. Tako je javni zavod v obravnavanem obdobju kolčne proteze preplačal za okrog 138.000 evrov. Ovadili naj bi takrat 67-letnico, ki je bila v času spornih poslov vodja bolnišnične lekarne. Sumili so, da je zavestno kršila predpise o javnem naročanju, niso pa uspeli dokazati povezave med njo in dobaviteljem, pri katerem niso ugotovili znakov kaznivih dejanj. Prav tako niso mogli potrditi sumov za zlorabo uradnega položaja.