Prenovljeno smučišče na Kaninu v sezoni 2020/21: ČEZMEJNI SMUČARSKI CENTER

Foto: FB Kanin - Sella Nevea

V primeru ugodnih vremenskih pogojev in ob zadostni količini snega bi lahko naprave na Kaninu pognali še ta mesec, pravi v. d. direktorja javnega zavoda Sončni Kanin Marijan Skornišek. Sprva nameravajo obratovati samo ob koncih tedna.

Poleti se je na Kanin povzpelo nekaj manj kot 30.000 obiskovalcev, prav toliko v zimski sezoni, še 24.000 pa jih je k njim prišlo iz povezanega smučišča Sella Nevea.

V prihodnje čaka smučišče obsežen projekt prenove in vzpostavitve čezmejnega smučarskega centra Kanin-Sella Nevea. V ta sklop je vključena tudi ponovna vzpostavitev smučišča v Rablju ter urejanje čezmejnih visokogorskih učnih poti. Pri tem gre za mednarodni projekt, pri katerem so se povezali z zamejskimi občinami Trbiž, Kluže in Rezija, obetajo pa si tudi podporo dežele Furlanije-Julijske krajine. Združeni se bodo v prihodnjem letu podali v iskanje evropskih sredstev. Prenovljeno smučišče naj bi zaživelo v sezoni 2020/2021, pravi bovški župan Valter Mlekuž.

Foto: FB Kanin – Sella Nevea

V projektu partnerji sodelujejo s francoskim podjetjem Stem International. Do prihodnjega meseca bosta za slovensko stran pripravljena dva predloga idejnih rešitev, od katerih bodo nato izbrali varianto, ki bo vključena v skupni projekt. Cenejša varianta novega kaninskega smučišča je ocenjena na 20 milijonov evrov, dražja, ki ob novi krožno kabinski žičnici in žičniških napravah vključuje tudi izgradnjo dodatne infrastrukture, pa znaša 40 milijonov.