Prekipelo tudi poklicnim gasilcem, v četrtek protestni shod pred poslopjem vlade

Foto: Matjaž Marušič - GENG

Poklicni gasilci so za četrtek, 16. februarja 2023, napovedali stavko, ker vladna stran ni prisluhnila njihovim zahtevam za uvrstitev v višje plačne razrede. Vladna izhodišča za reformo v javnem sektorju so njihovo nezadovoljstvo še okrepila.

Gasilci pričakujejo, da se jih uvrsti v primerne plačne razrede, da se odpravijo plačna nesorazmerja in se jih enako obravnava kot nekatere druge skupine.

Poklicni gasilci iz vseh poklicnih gasilskih enot se bodo v četrtek, 16. februarja, ob 11. uri zbrali na Trgu republike, od koder se bodo skupaj preselili na Gregorčičevo pred poslopje vlade, kjer bodo izrazili svoje nezadovoljstvo, pričakovanja in zahteve.

Sindikat je sredi januarja na vlado naslovil zahtevo, da se poklicnim gasilcem plače dvignejo za osem plačnih razredov. Kot ugotavljajo, vladna stran za to ni izkazala posluha. Izhodišča za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, ki jih je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik v sredo predstavila reprezentativnim sindikatom so njihovo nezadovoljstvo le še okrepila.

Vir: Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije

Kot je na novinarski konferenci pojasnil David Švarc, generalni sekretar sindikata poklicnega gasilstva Slovenije, pozdravljajo napoved, da v javnem sektorju ne bi bilo več delovnih mest, ki bi bila uvrščena nižje od minimalne plače, obenem pa niso navdušeni nad novo plačno lestvico, ki naj bi jo po vladnih načrtih uveljavili s 1. januarjem 2024. Za gasilce je še posebej sporen vladni predlog v delu, ko gre za odpravo plačnih nesorazmerij. Ta je predvidena v obdobju od 1. januarja 2024 do 30. junija 2026, kar pomeni, da naj bi gasilci do leta 2026 čakali na odpravo plačnih nesorazmerij, napredovanja pa bi bila zamrznjena.