Preiskovalna komisija v šempetrski bolnišnici: NABAVE MEDICINSKE OPREME IN ZDRAVIL

Foto: ML

Preiskovalna komisija nadaljuje z ugotavljanjem odgovornosti nosilcev javnih funkcij na področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, tokrat v šempetrski bolnišnici.

Danes so zaslišali direktorico podjetja GoPharm Tadejo Štefančič in anesteziologa v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Konrada Kuštrina, nekdanjega dolgoletnega vodjo tamkajšnjega oddelka za anesteziologijo, sicer tudi predsednika zdravniškega sindikata Fides.

Državni zbor je julija obravnaval vmesno poročilo preiskovalne komisije o otroški kardiologiji. Preiskovalna komisija nadaljuje z drugim delom preiskave, in sicer ugotavljanjem odgovornosti nosilcev javnih funkcij na področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom.

Predsednico komisije Karmen Furman (SDS), ki je vodenje komisije prevzela po imenovanju nekdanje predsednica Jelke Godec za državno sekretarko v kabinetu predsednika vlade, je zanimalo predvsem, kako so na izbiro ponudnikov na javnih naročilih vplivale sorodstvene povezave. V bolnišnični lekarni sta bili namreč zaposleni mama in sestra Štefančičeve. Sestra je 20 ur na teden po pogodbi delala tudi v podjetju GoPharm, kjer je vršila naloge odgovorne osebe za kakovost, mama pa je bila v bolnišnici članica razpisne komisije. Obe sta bili tudi povabljeni na današnjo sejo, a sta svojo neudeležbo opravičili iz zdravstvenih razlogov.

Preiskovalna komisija bo z delom nadaljevala v petek, ko je predvideno zaslišanje nekdanjih direktorjev novogoriške bolnišnice Darka Žiberne, Silvana Sakside in Nataše Fikfak.

Foto: Pixabay

Komisija je iz dokumentacije, ki jo je posredovalo podjetje GoPharm, ugotovila, da je naročila, ki jih je dobivalo omenjeno podjetje, potrjevala tudi mama Štefančičeve, sestavljala pa jih je sestra, je še izpostavila Furmanova. V določenem postopku sta bili edini zaposleni farmacevtki v bolnišnični lekarni, je pojasnila Štefančičeva, ki je večkrat poudarila, da ni stvar ponudnikov, kako imajo kupci organizirane svoje postopke. Dodala je še, da so vsi v bolnišnici vedeli za sorodstveno povezavo, vmes se je zamenjalo tudi več direktorjev. Meni tudi, da zaradi tega podjetje GoPharm pri javnih naročilih ni bilo v privilegiranim položaju, saj bi to bilo mogoče le, če bi se o ponudbah med seboj dogovarjala konkurenčna podjetja. Furmanovo je še zanimalo, čemu Štefančičeva pripisuje, da je bilo GoPharm izredno uspešno pri dobavi zdravila v novogoriško bolnišnico. Štefančičeva je navedla, da to sovpada s strategijo podjetja, da imajo visok tržni delež na območju, ki primarno pokrivajo, to sta obalno-kraška in goriška regija. Šempetrska bolnišnica jim je najbližja, zato so jim lahko ponudili boljše ponudbe, je dodala.

O vlogi Marjetke Štefančič, dolgoletni vodji bolnišnične lekarne, pri nabavah zdravil in potrošnih materialov je danes spregovoril tudi Kuštrin. V bolnišnici je večkrat opozoril, da gre pri nabavah pri podjetju GoPharm, ki ga je vodila njena hči, za konflikt interesov, a mu je bilo rečeno, da ni nič narobe, pojasnjuje Kuštrin. Prav tako je njegovih besedah ves izbor zdravil in pripomočkov pripravila sama ter v njem navedla blagovne znamke točno določenega proizvajalca. “Prvič ko nisem hotel podpisati izbora, je bil problem,” dodaja Kuštrin.