Lažji prehod meje z Italijo: BREZPLAČNO TESTIRANJE NA MEJI

Foto: ML - Hitro testiranje na mejnem prehodu v Solkanu

Od srede bo na meji z Italijo omogočeno brezplačno testiranje na novi koronavirus za vse, ki po odloku o pogojih vstopa v Slovenijo spadajo med izjeme in lahko v državo vstopijo brez napotitve v karanteno na domu.

Izjeme, kot so dnevni migranti, šolarji in dvolastniki, lahko vstopajo v Slovenijo, če predložijo negativni rezultat PCR-testa ali hitrega testa na koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni od dneva odvzema brisa. V slovenski vladi poudarjajo, da gre za pomemben korak k olajšanju opravljanja vsakodnevnih obveznosti prebivalcev obmejnega pasu.

Brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi bo potekalo v bližini mejnih prehodov, in sicer v Kulturnih domovih Škofije in Kobarid ter v zabojnikih oz. šotorih na mejnih prehodih Solkan, Fernetiči in Rateče. Izvajali ga bodo od ponedeljka do petka med 7. in 18. uro. Po tednu dni bodo urnik testiranja prilagodili potrebam oziroma izkazanemu interesu na posameznih točkah.

Udeleženci testiranja na meji morajo s seboj prinesti izpolnjeno izjavo v slovenskem in italijanskem jeziku. Ta je dostopna na vladnem spletišču, kjer so navedena tudi natančnejša navodila o izvajanju testiranja.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Vlada se je na težave pri prehajanju meje hitro odzvala. Pri tem je bil zelo pomemben prispevek ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Helene Jaklitsch ter sodelovanje ministra za zdravje Janez Poklukarja in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa pri vzpostavitvi hitrega testiranja.