Predstavljena celostna grafična podoba Evropske prestolnice kulture 2025

Foto: FB MONG

Javni zavod GO 2025 Nova Gorica – Gorizia in Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje Gect GO Ezts GO sta predstavila novo celostno grafično podobo za Evropsko prestolnico kulture 2025. Zmagovalci razpisa so Michele Pastore, Giulia Bardelli in Andrea Guccini iz Studia But Maybe iz Bologne.

Razpis za izbor najboljše celostne grafične podobe je bil objavljen lansko poletje in je vzbudil veliko zanimanja tako v lokalnem čezmejnem kot tudi mednarodnem prostoru. Zabeležili so več kot 3.500 obiskovalcev spletne strani z vsega sveta ter približno 90 registracij. Oddanih je bilo 67 grafičnih predlogov.

Predlog zmagovalne ekipe zaznamujejo visoki estetski standardi. Mednarodna primerjava je pokazala, da je ta predlog vreden ugleda: popolnoma se ujema z idejo o evropski prestolnici kulture. Logotip je tudi zelo prilagodljiv in vsestranski, prepoznavnost blagovne znamke je razumljiva. V sodobni evropski grafiki je uporaba tipografije vse bolj cenjena, naj v dokaz navedemo le nekatere mednarodne agencije, ki so predstavnice te zvrsti,“ je komisija zapisala v obrazložitvi.

Komisijo so sestavljali zgodovinar Karl Stocker, generalni direktor PromoTurismoFVG Antonio Bravo, zgodovinarka Kaja Širok, grafični oblikovalec in zmagovalec natečaja za logotip Matera EPK 2019 Ettore Concetti in Maja Murenc.

Foto: FB MONG

“Logotip je poseben, avantagarden, gleda v prihodnost tako kot Nova Gorica in Gorica v smislu evropske integracije. Tudi mi želimo biti avantgarda Evrope, želimo pokazati pot za naslednja poglavja evropske integracije. Evropa se mora osredotočiti na stične točke njenih držav in manj pozornosti namenjati prestolnicam nacionalnih držav. Logotip je pomemben zato, ker nas bo predstavljal. Skozenj se bo Evropska prestolnica kulture predstavljala Evropi in svetu,” je povedal novogoriški župan Klemen Miklavič. Predstavitve se je udeležil tudi župan Gorice Rodolfo Ziberna, ki je tako kot njegov kolega poudaril zadovoljstvo, da se nadaljujejo priprave na ta pomemben mednarodni projekt obeh Goric.