Pred nami je najbolj vroč konec tedna: V PODNANOSU SKORAJ 39

Foto: FB TIC Podnanos

Vročinski val je vse intenzivnejši, pred nami je najbolj vroč konec tedna. Najvišjo temperaturo zraka so včeraj do 14. ure izmerili v Podnanosu, kjer je termometer pokazal 38,6 stopinje Celzija.

V višjih legah je zavel suh in zelo topel afriški zrak. Včeraj zjutraj so na Voglu prvič v zgodovini meritev postaje zabeležile tropsko noč. Najnižja temperatura je bila 20,7 stopinje Celzija.

Foto: FB Ski center Vogel – Na Voglu smo bili prvič v zgodovini meritev priča tropski noči.

Vpliv vroče zračne mase v višinah je zaradi različnih krajevnih in regionalnih vetrov, sušnosti tal in rastlinja ter geografskih značilnosti po Sloveniji precej različen. Najbolj ga občutijo na jugu in zahodu, najmanj pa po nižinah na severovzhodu.

Najbolj vroče je bilo v torek v Podnanosu, kjer se je ogrelo do 38,7 stopinje Celzija. Nenavadno vroče je bilo med drugim na Babnem polju, in sicer 34,3 stopinje. To je bilo celo malenkost topleje kot v skoraj 600 metrov nižje ležeči Murski Soboti, kjer so včeraj namerili 33,9 stopinje Celzija.

Foto: Pixabay – V vročih dneh se izogibajte soncu in uživajte lahko hrano ter dovolj tekočine.

Predvidoma do začetka prihodnjega tedna bo predvsem sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. Jutri in v soboto bo sončno in zelo vroče. V hribovitem svetu bodo popoldne in zvečer nastale vročinske nevihte, ki bodo verjetnejše v soboto.

Uredništvo