Potrjena izločitev nekaterih dokazov v zadevi Marina: PRIDOBLJENI NEZAKONITO

Foto: Marina SC

Višji sodniki v Kopru so potrdili odločitev sodnice, ki je v zadevi Marina iz spisa izločila več dokazov, ki so bili po njeni presoji pridobljeni nezakonito. Pred dnevi je preiskovalni sodnik zaslišal tudi Sergeja Racmana, proti kateremu je tožilstvo vložilo obtožnico brez njegovega zaslišanja.

Specializirano državno tožilstvo je zaradi suma zlorabe prostitucije spisalo 400 strani dolgo obtožnico zoper 18 oseb. Te naj bi bile povezane v zadevi kluba Marina na Ajševici. Osumljene so več kaznivih dejanj, med drugim tudi pranja denarja in ponarejanja listin.

Po pisanju Primorskih novic, so odvetniki obtoženih na predobravnavnih narokih predlagali številne izločitve dokazov, ki naj bi jih policisti pridobili nezakonito. Kot je predsednica koprskega okrožnega sodišča Samanta Nusdorfer potrdila za Primorske novice, je Višje sodišče v Kopru potrdilo sklep o izločitvi listin, ki ga je pred nekaj meseci sprejela okrožna sodnica Tatjana Cvetičanin. Sodnica je nekaterim predlogom ugodila, drugim ne, nekatere dokaze pa je izločila po uradni dolžnosti.

Foto: Marina SC

Specializirano državno tožilstvo se je na izločitve pritožilo, a je senat višjih sodnikov pritožbo zavrnil. Kot navajajo Primorske novice, je namreč presodil, da je odločitev sodnice o izločitvi dokazov pravilna, strokovna ter podrobno argumentirana.

Med drugim je sodnica izločila izjave nekaterih osumljenih, ki jim policisti niso dali ustreznih pravnih poukov, čeprav naj bi jih že sumili zvodništva. Iz spisa je šel tudi del dokazov, ki so jih kriminalisti dobili na hišni preiskavi v klubu Marina. Kot poročajo Primorske novice, naj bi namreč preiskali tudi hotelske sobe deklet in garderobne omarice, na katere se odredba za hišno preiskavo ni nanašala. Sodnica je prav tako presodila, da so nezakoniti tudi izsledki prikritih preiskovalnih ukrepov, ki se nanašajo na telefonsko komunikacijo nekaterih obtoženih z odvetniki, ter številni dokazi, ki so jih policisti in kriminalisti zbirali s tajnim delovanjem proti trem Romunom, za kar niso imeli odredbe sodišča.

Zoper Racmana, prvoobtoženega v zadevi Marina, je sodišče odredilo pripor, a se tja ni zglasil, zato je policija zoper njega razpisala mednarodno tiralico. Konec lanskega avgusta so ga v kanadski Ottawi prijeli v postopku, povezanem s prometom. Slovenska policija ga je od kanadskih kolegov prevzela v začetku novembra.

Kot je za Primorske novice pojasnila Nusdorferjeva, Racman ostaja v priporu. Po vrnitvi v domovino je vložil ugovor na obtožnico, po kateri naj bi bil skupaj s soobtoženimi Jožetom Kojcem, Dejanom Šurbkom in Vesno Ternovec deloval v hudodelski združbi in izkoriščal prostitucijo. Zunajobravnavni senat o ugovorih zoper obtožnico je sklenil, da je potrebno preiskavo dopolniti z zaslišanjem obdolženca. Preiskovalni sodnik je Racmana zaslišal že pred božičem.

Foto: Pixabay

Specializirano državno tožilstvo je v zadevi Marina nedavno vložilo neposredno obtožnico še proti dvema obdolženima. Gre za odvetnika iz Maribora, ki naj bi glavnim obtoženim v tej zadevi pomagala s pravnimi nasveti oziroma kako prikriti nezakonito dejavnost. Njuno zaslišanje so zaradi epidemije covida-19 z decembra preložili na januar.