Posvet za večjo varnost na Soči v Solkanu: USTANOVITEV PROJEKTNE SKUPINE

Foto: Soške elektrarne NG

Predstavniki novogoriške občine na čelu z županom Klemnom Miklavičem in vodstvi Holdinga slovenske elektrarne (HSE) in družbe Soške elektrarne Nova Gorica so se sestali v želji, da bi našli rešitve za večjo varnost na Soči v Solkanu. Odločili so se, da bodo ustanoviti projektno strokovno skupino.

Novogoriški župan Klemen Miklavič se je sestal z generalnim direktorjem HSE Stojanom Nikolićem in direktorjem Soških elektrarn Nova Gorica iz skupine HSE Radovanom Jerebom. Dogovorili so se, da bodo zadeve reševali partnersko in v sodelovanju, sporočajo z novogoriške mestne občine. Zbrani so se strinjali, da so poleg kratkoročne rešitve, to je nameščanje barvnih oznak dvigovanja vode, ki se že izvaja, potrebne dolgoročne rešitve, za katere si bodo prizadevali skupaj.

Miklavič še naprej ne izključuje možnosti prepovedi kopanja na tem odseku Soče. To je odvisno od konkretnih odgovorov stroke oz. možnostih zagotovitve varnosti na drugačen način.

Foto: MONG – Klemen Miklavič

Ustanovili bodo projektno strokovno skupino, ki jo bo koordinirala novogoriška občina. Vanjo bodo povabljeni predstavniki stroke s področja reševanja, predstavniki institucionalnih deležnikov, kot sta Javni zavod za šport in Kajak klub Soške elektrarne, predstavniki HSE, soških elektrarn, ministrstva za infrastrukturo in novogoriške občine. Naloga skupine bo naročilo strokovne podlage za odločanje in nato njena obravnava. Rezultat tega procesa bo osnova za odločitev o dolgoročnih rešitvah. HSE in Soške elektrarne so ponudili pomoč pri financiranju naročila strokovnih podlag in podporo pri izvedbi dogovorjenih rešitev.

Novogoriški župan sicer še naprej ne izključuje možnosti prepovedi kopanja na tem odseku Soče. Je pa to odvisno od konkretnih odgovorov stroke, ali bi bilo mogoče varnost zagotoviti tudi drugače.

Foto: ML

Na podlagi pogovora z domačini je novogoriški župan HSE in Soškim elektrarnam predlagal spremembo režima dvigovanja ravni vode v reki in njegovo prilagoditev glede na to, da so v poletnem času na tem območju kopalci. Predstavniki HSE so pojasnil, da je hidroelektrarna Solkan sistemska elektrarna, s katero elektroenergetski sistem amortizira nihanja v oskrbi in porabi elektrike.