Popolna zapora do 20. avgusta: BREZ USTREZNE VARNOSTI

Foto: kolektorgradbeniinzeniring.com

Na cesti Idrija-Godovič, kjer je zaradi sanacije brežin v soteski Zala vzpostavljena popolna zapora, ne bo možno vzpostaviti sprostitve prometa v nočnem času, kot je bilo sprva načrtovano. Direkcija RS za infrastrukturo je namreč ugotovila, da ni mogoče zagotoviti ustreznega nivoja varnosti.

Sprva je bilo ocenjeno, da bodo dela potekala od 23. julija do 20. avgusta ter da bi lahko v primeru ugodnega poteka del in brez poškodb vozišča po dveh tednih sprostili izmenično enosmerni promet v nočnem času od 22. ure do 5. ure zjutraj. 

Z brežin so že bile odstranjene predvidene labilne skale in večino krušljivega kamenja, še vedno pa ostaja na brežinah znaten del krušljivega kamenja. Z vrtanjem za sidra in montažo mrež se namreč pojavljajo še dodatni odkruški. To pomeni, da se tudi preko noči lahko na cesti pojavi večja količina odkruškov, kar je ob nalivih, ki se v zadnjih dneh pojavljajo po Sloveniji in ki lahko močno poslabšajo stanje ranjene brežine, še toliko bolj verjetno. Na brežinah se pojavlja tudi divjad, ki bi lahko dodatno poslabšala stanje oz. prožila kamenje, zato ni mogoče zagotoviti ustrezne varnostni prometa. Kot so pojasnili na direkciji, bi morebitna nočna prevoznost lahko podaljšala cestno zaporo v september.

Uredništvo