Poostritev mejnih vrednosti škodljivih izpustov iz solkanske Livarne?

Foto: ML

Slovenska državna agencija za okolje (ARSO) bo na predlog novogoriške mestne občine (MONG) izvajala celoletne meritve kakovosti zraka in prašnih usedlin v okolici solkanske Livarne. Mobilna merilna postaja bo postavljena na območju bližnje Mostovne.

Izpuste iz Livarne Gorica, ki je stoodstotno hčerinsko podjetje skupine Zürn Group s sedežem v Münchnu, so v obdobju od oktobra 2020 do marca 2021 merili na treh merilnih mestih v Solkanu. V prašni usedlini so izmerili povišane koncentracije aluminija, železa in delno tudi cinka, na merilnem mestu na Prvomajski ulici pa je bila zaznana tudi prisotnost nekaterih drugih kovin.

Po dosedanjih meritvah rezultati naj ne bi bili v nasprotju s predpisi, vseeno pa velja izpuste, ki motijo tudi stanovalce onkraj meje, bolj temeljito analizirati. Kot pojasnjuje župan MONG Klemen Miklavič so z dobljenimi rezultati prepričali ARSO, da je območju Livarne vredno nameniti pozornost. „Ko bo postopek zaključen, bomo državo, zato je tudi prav, da meritve opravlja ARSO, opozorili, da je treba mejne vrednosti poostriti,“ še dodaja Miklavič.