Poostreno nadzorovanje slovensko-italijanske meje: GRADNJA ZIDU?

Foto: ML

Jutri bodo mešane slovensko-italijanske policijske patrulje začele nadzorovati mejo med državama. V skladu s sporazumom, ki sta ga podpisali državi, se bo izvajanje patrulj zaključilo konec septembra.

Mešane patrulje se bodo sorazmerno izvajale na obeh straneh meje, na odsekih, kjer prihaja do zgostitev nedovoljenega prečkanja meje. Predvidene so štiri patrulje na teden, tri na slovenski in ena na italijanski strani. Najpogosteje jih bodo izvajali na območju policijske uprave Koper. Od slovenskih policistov bodo poleg koprskih sodelovali tudi novogoriški.

Vzpostavitev skupnih patrulj je ob vse večjem številu migrantov, ki z Balkana prek Slovenije ilegalno prehajajo v Italijo, italijanskemu kolegu Enzu Moaveru Milanesiju sredi maja predlagal zunanji minister Miro Cerar. O skupnih policijskih patruljah na meji med državama sta nekaj dni zatem v Rimu govorila tudi generalna direktorja slovenske in italijanske policije Tatjana Bobnar in Franco Gabrielli.

Foto: ML

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je povedal, da bo Italija na meji s Slovenijo postavila fizične ovire, v kolikor mešane patrulje ne bodo preprečile nezakonitih prehodov meje. Na ministrstvu za notranje zadeve Republike Slovenije so v odzivu na te besede poudarili, da gre pri postavitvi tehničnih ovir za notranjepolitično odločitev posamezne države. Pojasnili so še, da je do junija slovenska policija od italijanskih varnostnih organov sprejela 126 nezakonitih migrantov, kar je primerljivo z lanskim letom, ko je v enakem obdobju vrnila 108 prebežnikov.