Ponovno zaslišanje osumljencev iz afere smejalni plin: ZAPLET Z DOKAZI

Foto: Pixabay
Na novogoriškem okrožnem sodišču bodo znova zaslišali devet osumljencev iz afere s smejalnim plinom na šempetrski urgenci.
Devet osumljenih je sodelovalo pri opremljanju prostorov nove šempetrske urgence, ki so jo odprli konec leta 2015. Marca 2016 je v sumljivih okoliščinah v reanimacijski sobi novogoriške urgence umrl 52-letni delavec, ki se je poškodoval v delovni nesreči. Pri iskanju vzroka za njegovo smrt sta zdravnici ugotovili, da so mu namesto kisika dovajali dušikov oksid oziroma smejalni plin, do česar je prišlo zaradi zamenjave cevi za kisik in dušikov oksid.

Osumljenci bi morali biti zaslišani že v začetku leta, a se je zapletlo z nekaterimi dokazi. Obramba osumljenih je predlagala izločitev nekaterih listin iz sodnega spisa. O tem so odločali na višjem sodišču v Kopru. Sklep o izločitvi nekaterih dokazov v tem postopku je postal pravnomočen v teh dneh. Po neuradnih informacijah naj bi bile sporne nekatere listine, ki naj bi jih tožilstvo pridobilo med pogajanji z dvema od deveterice osumljenih, s katerima naj bi se dogovarjalo o morebitnem priznanju krivde.

Foto: Pixabay
V preiskavi so kriminalisti ugotovili številne napake in pomanjkljivosti pri opremljanju nove urgence.

Izvedenec medicinske stroke je med drugim ocenil, da obstaja visoka verjetnost, da sta zaradi delovanja dušikovega oksida umrla še dva pacienta, zato se zahteva za sodno preiskavo nanaša na tri sumljive smrti, ogrožena pa naj bi bila življenja še štirih ljudi.

Uredništvo