Ponovna uvedba naborništva: KREPITEV DOMOLJUBJA

Foto: FB Slovenska vojska

S predlogom novele o vojaški dolžnosti v SDS predlagajo ponovno uvedbo splošne vojaške obveznosti oz. naborništva. Ker idejo podpirajo tudi v nekaterih koalicijskih strankah, v SDS pričakujejo, da bo predlog prestal prvo obravnavo v Državnem zboru.

Včeraj je bil predlog vložen v parlamentarno proceduro. Kot je pojasnil poslanec SDS Žan Mahnič, bi vojaška obveznost trajala šest mesecev, civilno služenje vojaškega roka pa 12 mesecev.

Foto: SDS – Aleš Hojs in Žan Mahnič

Po Mahničevih besedah je javnost naklonjena ponovni uvedbi naborništva. Po raziskavi agencije Parsifal naj bi jo podpiralo 70 odstotkov vprašanih. Podpirajo jo tudi nekatere stranke t. i. Levice oz. nekatere koalicijske stranke. Pred volitvami so se tako do tega vprašanja jasno opredelili v DeSUS, po Mahničevem vedenju pa naj bi ji bili naklonjeni tudi v SNS in SAB. Kakšno pa je vaše mnenje? Vabljeni k sodelovanju v naši anketi na spletni strani.

Služenje vojaškega roka bi bilo obvezno za moške, ki bi vojaški obvezniki postali pri 17 letih. Pri 18 letih bi se izvedel nabor, vojaški rok pa bi fantje predvidoma začeli služiti v letu, ko bi dopolnili 19 let. V primeru študija pa bi vojaško obveznost nastopili po njegovem zaključku. Zakon bi začel veljati 1. septembra letos.

Foto: FB Slovenska vojska

Mahnič je med razlogi za ponovno uvedbo naborništva navedel odvračanje vojaških groženj, krepitev domoljubja in narodne zavednosti ter krepitev psihofizične pripravljenosti državljanov. Prav tako si želijo zagotoviti dovolj številčno vojaško rezervo. Za ponovno uvedbo vojaške obveznosti bi morali posodobiti nekatere zmogljivosti, pri čemer Mahnič logistične stroške ocenjuje na deset milijonov evrov, kadrovske pa na 23 milijonov evrov.