Pomembni dosežki Evropske unije: PRILOŽNOST ZA VSE GENERACIJE

Foto: Pixabay

Osrednja gostja dogodka o delovanju in pomenu Evropske unije, ki je potekal v srednji šoli Josipa Jurčiča v Ivančni Gorici je bila evropska poslanka Romana Tomc. 

“Veseli me, da se na tovrstnih dogodkih zbirate vse generacije, tako mladi, tudi dijaki te šole, kot tisti, ki ste se tu šolali pred leti. Ljudje pogosto pravijo, da je Bruselj daleč, da jih politika ne zanima, da jim je tuja. Vendar pa je politika tista, ki kroji naš vsakdan,” poudarja evropska poslanka.

V svojem nagovoru je izpostavila številne dosežke Evropske unije, ki so danes postali del našega vsakdana. Včasih so že tako samoumevni, da pozabimo, da jih pred leti ni bilo: “Prost pretok ljudi, kapitala, storitev, blaga. Ne predstavljamo si več čakanja na mejah, menjave valut, od nedavnega smo upravičeni tudi do enake cene prenosa mobilnih podatkov po celotni Uniji. Prav gotovo pa poznate tudi Erasmus+, ki mladim odpira številna nova vrata. Enotni trg je velik dosežek. Vendar pa prinaša tudi negativne posledice, če država ni konkurenčna in nima ustreznega okolja za razvoj posameznika. Številni mladi, ki izkušnje pridobivajo v tujini, včasih tam tudi ostanejo. Slovenija tega problema še ne rešuje, a kmalu se bo z njim morala soočiti.” Ogromna neizkoriščena priložnost so tudi evropska sredstva, namenjena financiranju različnih projektov po državah članicah. Tudi tu ima Slovenija še ogromno priložnosti.

Foto: FB Romana Tomc

“Evropska unija se hitro spreminja. Soočamo se s številnimi izzivi, spremembami in novostmi. Želim si Evrope, ki bo skrbela za svoje državljane in jim zagotavljala varnost, bo ohranjala dobro socialno okolje in ponujala priložnosti za vse generacije. Ostati moramo Evropa, ki skrbi za okolje in za kmetijstvo. Ostati moramo gospodarska velesila, to je bistvenega pomena. Prav tako si želim Evrope in Slovenije brez korupcije. Zato maja pojdimo na volitve in namenimo svoj glas tistim, ki bodo delali za vse to,” je svoj nagovor zaključila evropska poslanka Romana Tomc.