Policisti Policijske uprave Nova Gorica so v času zadnjega vikenda v naseljih v Goriških Brdih, v Zgornjem Posočju (občina Tolmin in občina Kobarid) in v občini Kanal ob Soči obravnavali več vlomov v osebna vozila. Storilci so v avtomobile vlamljali z razbitjem stekla in iz notranjosti vozil kradli različne predmete, predvsem torbice. Večina vlomov v parkirana osebna vozila je bila izvršena v popoldanskih urah. Storilci v vozila pogosto vlamljajo tako, da razbijejo stekla na vozilu in poleg odtujenih predmetov povzročijo tudi premoženjsko škodo na vozilih.

 

Policija tako opozarja na pomen samozaščitnega ravnanja – ne le v domačem okolju, temveč tudi na dopustu in ko smo v krajih, kjer se giblje in zadržuje veliko ljudi. Svetujejo, da v osebnih avtomobilih ne puščate vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih, policah ali na drugih vidnih mestih), prav tako vrednejši predmeti (denar, bančne kartice, zlatnina …) ne sodijo v predale vozil. Ko zapuščate vozilo, je treba zakleniti vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo ter vključiti alarmno napravo

Informacije občanov so v številnih primerih ključne pri izsleditvi storilcev. Če opazite sledi vloma ali tatvin, to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličite na intervencijsko številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200 in do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen. Svetujejo, da takoj pokličete Policijo (več preventivnih nasvetov na spletni strani: https://www.policija.si/index.php/en/preventiva-/kriminaliteta/432-vlomi-v-vozila).

Prav tako Policija poziva, da več pozornosti namenite tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil po vaseh oz. v stanovanjskih soseskah večjih mest. Tovrstne informacije lahko krajani sporočite policistom najbližje policijske postaje oz. pokličete na zgoraj navedene številke.

 

Spletno uredništvo,

Vir: Občina Idrija