Poletna smrt desetletnega dečka na Soči v Solkanu: POLICIJA OVADILA DEDKA?

Foto: ML

Po neuradnem poročanju Dela in Slovenskih novic, je policija v zvezi z julijsko nesrečo na Soči v Solkanu, v kateri je utonil desetletni deček, zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti ovadila dedka, s katerim je ta plaval na dan nesreče. Tožilstvo pa o ovadbi še ni odločilo.

Desetletni deček je v Soči utonil konec julija. Tragična nesreča se je zgodila, ko je deček s še dvema sorojencema preživljal počitnice pri starih starših, botroval pa ji je nenaden dvig vodostaja reke. Po tragičnem dogodku sta se z javnim pismom odzvala dečkova starša, ki ob nesreči nista bila prisotna. Kritična sta bila do ravnanj pristojnih, ki so ju o nesreči obvestili šele pet ur po dogodku. Dolgo sta čakala tudi na slovo od pokojnega sina.

Policija je kazensko ovadbo na novogoriško tožilstvo poslala 21. oktobra, je za omenjena časnika povedalo tožilstvo. Pojasnili so, da gre za ovadbo “zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti”. Kot so navedli, tožilstvo v tej zadevi še ni sprejelo odločitve. Kazenski zakonik za povzročitev splošne nevarnosti iz malomarnosti določa denarno ali zaporno kazen do enega leta. Kot so zapisali v Delu, je v primeru, da ima malomarno dejanje za posledico smrt, predvidena kazen do osem let.

V nadzoru je ministrstvo za notranje zadeve ugotovilo, da je bilo obveščanje s strani policije prepozno in neprimerno. Na policiji so v odzivu na ugotovitve ministrstva zapisali, da je bil nesrečni dogodek v Solkanu za policiste visoko intenziven in da je vsako dejanje zahtevalo svoj čas. So pa napovedali, da bodo preučili, na kakšen način lahko pripomorejo k čim prejšnjemu obveščanju staršev v podobnih primerih.

Socialna inšpekcija, ki je v primeru utopitve dečka v Soči opravila strokovni nadzor, ni ugotovila strokovnih napak. Strokovne delavke centra za socialno delo so ves čas nudile zakonito, strokovno in človeško podporo bratoma utopljenega in starima staršema, zaradi česar jih je policija tudi pozvala k posredovanju.