Goriški muzej se je tudi letos pridružil Poletni muzejski noči in na tretjo junijsko soboto odprl vrata svojih zbirk do poznih večernih ur ter obiskovalce brezplačno popeljal po razstavah na več lokacijah. Največ pozornosti je pritegnila dopolnjena razstava »GO S50-60, Mesto in prebivalci v 50. in 60. letih« na Gradu Kromberk.

 

Aprila lani sta kustosa Rok Bavčar in David Kožuh zbrala fotografije o gradnji Nove Gorice in življenju v nastajajočem mestu, ki so pritegnile številne obiskovalce, nekateri pa so na njih prepoznali sebe, sorodnike in znance.

»Starejši domačini so nama tudi povedali, česa vse se spomnijo in kaj bi oni še dodali, če bi lahko vplivali na izbor, bili tako rekoč kustosi za en dan. Z Rokom sva vse predloge in številne zgodbe sprejemala odprtih rok in s tem je z vsakim vodstvom rastla tudi razstava,« je ob odprtju povedal Kožuh.

Posodobitev razstave v drugem nadstropju gradu zajema na novo zasnovano preddverje, kjer besede arhitekta in urbanista Tomaža Vuge obiskovalca uvedejo v zgodovino Nove Gorice, ob skeniranju QR-kode pa ponudi še razširjen razmislek o mestu, nanašajoč se tudi na Edvarda Ravnikarja, s čimer se Goriški muzej pridružuje obeleževanju Ravnikarjevega leta v Mestni občini Nova Gorica. Besedila ob nekaterih objektih in lokacijah, ki so jih prispevali še Alenka Di Battista, Simon Kerševan in Matej Štanta, so prevedena v italijanski in angleški jezik ter dostopna prek QR-kod.

Kristina Furlan, David Kožuh, Rok Bavčar, Žarko Vuga, Leon Poberaj, Miran Mozetič, Miro Lipičar

Na podlagi želja in predlogov obiskovalcev so oblikovali novo sobo, ki je v celoti posvečena športu in avto-moto dirkam.

»Brez pomoči vseh, ki so se odzvali na našo pobudo za zbiranje gradiva, ne bi uspeli postaviti na ogled toliko fotografij in predmetov,« poudarjata avtorja razstave in se zahvaljujeta številnim, ki so kakor koli prispevali k obogateni sliki Nove Gorice.

Nenazadnje o pestrem dogajanju v prvih desetletjih razvoja mesta pričajo izvirni video posnetki. Dosedanjim smo dodali še edinstvene barvne posnetke avto-moto dirk iz konca 60. let prejšnjega stoletja, ki so tako odslej na ogled javnosti.

Na Poletno muzejsko noč so na stežaj odprli tudi vrata Vile Bartolomei, Muzejske zbirke Ajdovščina, Mizarskega muzeja v Solkanu, Muzeja na meji na Pristavi in Kolodvoru, kjer se je zbrala tudi skupina obiskovalcev iz sosednje Italije in z zanimanjem prisluhnila vodenemu ogledu po razstavi Državna meja na Goriškem 1945–2004 v italijanskem jeziku.

Ob odprtju razstave so lastniki starodobnikov na grajskem dvorišču pričarali avtentično kuliso. S predstavniki AMD Gorica (Miranom Mozetičem, Mirom Lipičarjem in Žarkom Vugo) ter nekdanjim uspešnim goriškim dirkalnim voznikom Leonom Poberajem so se v pogovoru spominjali časov, ko se je na odmevnih dirkah z izjemno mednarodno udeležbo zbralo tudi 10 do 20 tisoč gledalcev.

Spletno uredništvo,

Vir: Goriški muzej Kromberk – Nova Gorica

Fotografije: Katarina Brešan