Pojasnilo regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko

Foto: ML

V izogib napačnemu razumevanju problematike glede dogajanja na točki za množično testiranje v Novi Gorici, ki je bilo v ponedeljkovem poročilu regijskega štaba civilne zaščite povzeto po dnevnem poročilu občinskega štaba CZ Nova Gorica, so se v CZ za severno Primorsko odločili za pojasnilo, ki ga objavljamo v celoti.

Zagotovo Civilna zaščita nima namena, pa niti pristojnosti, da bi kakorkoli ugotavljala razloge za hitro širitev virusa na Goriškem. In to tudi ni bil namen ponedeljkovega zapisa. Za to področje so pač zadolžene druge službe. Naloga civilne zaščite v teh dneh je predvsem logistična pomoč zdravstvu pri izvajanju hitrih testiranj in množičnega cepljenja ter pomoč in oskrba ljudi, ki jo v času epidemije najbolj potrebujejo.

Je pa res, da pripadniki CZ, ki so dnevno na terenu, opažajo tudi vse več kršitev sprejetih ukrepov in prepovedi ter tudi drugih nepravilnosti ali nedorečenosti v sistemu in o tem, v dnevnih poročilih, tudi poročajo regijskemu štabu CZ. Te informacije so pomembne, ker lažje koordiniramo sodelovanje z zdravstvenim inšpektoratom in policijo. Vsem nam je predvsem v interesu, da čim prej izboljšamo epidemiološko sliko na Goriškem, je zapisal poveljnik Civilne zaščite za severno Primorsko mag. Samuel Kosmač.