Pogreb Janeza Zemljariča z vojaškimi častmi velika sramota za Slovenijo

Foto: Zajem zaslona

Danes so v Ljubljani z vojaškimi častmi pokopali nekdanjega šefa Udbe Janeza Zemljariča, ki je umrl 30. decembra na svoj 94. rojstni dan.

Sklep Golobove vlade o Zemljaričevem pokopu s protokolom slovenske države in Slovenske vojske številni v Sloveniji sprejemajo z ogorčenjem. “To je velika sramota za Slovenijo,“ so zapisali v Zboru za republiko.

Pokojni Janez Zemljarič je bil v prejšnjem komunističnem režimu na visokih političnih položajih, med drugim tudi minister za notranje zadeve in celo šef Udbe (SDV), na katerih je izkazoval tudi izrazito nedemokratičen odnos do nasprotnikov totalitarizma, navajajo v Zboru za republiko. Bil je (so)nosilec preteklega režima in (so)kriv za vohunjenje, preganjanje in trpljenje številnih Slovencev, ki niso soglašali s komunističnim totalitarizmom. Njihova življenja mu niso veliko pomenila. Še deset let po demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije je s pestmi tolkel po mizi in kričal: “Janšo je treba ubiti, ubiti, ubiti!”

SDS je izrazila ogorčenje in protest nad sklepom vlade, da se nekdanjega šefa slovenske Službe državne varnosti Janeza Zemljariča pokoplje z vojaškimi častmi. V sporočilu za javnost so zapisali, da je odločitev Golobove vlade v temeljnem nasprotju z duhom slovenske ustave, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, človekovih pravic ter vladavini prava.

V Društvu političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja menijo, da pokop Zemljariča z vojaškimi častmi predstavlja posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe. Kot navajajo, obstaja na tisoče pričevanj o drastičnem kršenju človekovih pravic in vladavine prava Udbe, iz časov, ko ji je načeloval Janez Zemljarič, pa so na voljo tudi dokazi o njeni mednarodni teroristični dejavnosti.

Nekdanja tajna politična policija, uradno imenovana Služba državne varnosti (v ljudskem žargonu Udba), je bila institucionalizirano nasprotje temeljnih ustavnih vrednot današnje samostojne Republike Slovenije. Tako slovensko Ustavno sodišče kot tudi Vrhovno sodišče RS sta v različnih odločbah delovanje Udbe formalno prepoznala kot zločinsko.

Zloraba vojaških časti za poveličevanje šefa zločinske organizacije je nenazadnje tudi žalitev za Slovensko vojsko, ki je nastala na temelju odpora zoper represivni jugoslovanski režim, katerega sestavni del je bila desetletja tudi Služba državne varnosti oziroma Udba.