Slovensko prihodnost graditi na temeljih enotnosti ob osamosvojitvi

Foto: Facebook

Na sinočnjem pogovornem večeru v Kobaridu je občinstvo v nabito polni dvorani Simona Gregorčiča v Kobaridu z navdušenjem prisluhnilo gostoma, zgodovinarju dr. Jožetu Možini ter predsedniku Združenja vrednot slovenske osamosvojitve (VSO) Lojzetu Peterletu. Kulturni program so obogatili domači MPZ Planinska Roža ter praporščaki združenja VSO.

Možina je s predstavitvijo knjige Slovenski razkol osvetlil zamolčano tragedijo Slovenskega naroda med 2. svetovno vojno, Peterle pa je orisal poslanstvo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve VSO, kateremu predseduje in predstavil posledice ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve. Oba sta potegnila vzporednice z dogajanjem takrat in dogodki ki se odvijajo sedaj, ki kažejo iste zastrašujoče cilje.

Foto: Facebook

Kot sta poudarila gosta, je bistveno graditi prihodnost na temeljih iz leta 1991, ko smo bili Slovenci v vsej zgodovini najbolj enotni in zgradili svojo državo. Nikakor pa ne na  temelju, ki je slovenski narod v vsej zgodovini najbolj razdelil; z ideologijo v enoumje in bratomorno vojno, kjer je ideologija pomorila veliko več Slovencev, kot pa vsi okupatorji skupaj. To izkazujejo tudi uradne zgodovinske številke, ki jih je v knjigi Slovenski razkol predstavil avtor Jože Možina.

Spregovorila sta tudi podpredsednik Državnega zbora Danijel Krivec ter novoizvoljeni predsednik VSO Zgornje Posočje Janko Volarič. Večer je moderiral novinar Milan Štulc, z gostoma pa se je pogovarjal zgodovinar dr. Renato Podbersič. V preddverju se je večer nadaljeval ob kozarčku, prigrizku in petju domoljubnih slovenskih pesmi.