Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk se je Sloveniji zahvalila za podporo

Foto: Zajem zaslona RTV Slovenija

Tri dni so ubijali otroke v Mariupolju, umirali so pred očmi vsega sveta in nihče jih ni mogel rešiti. To je katastrofa. To je lekcija za vse države, za vse nas,“ je v pogovoru s posebno poročevalko RTV Slovenija iz Ukrajine, Karmen W. Švegl, povedala podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, pravnica in nekdanja častnica ukrajinske vojske ter ministrica za vrnitev zasedenih ozemelj.

Piloti, ki so leta 2016 z vojaškimi letali bombardirali Sirijo, zdaj, leta 2022, bombardirajo naš Harkov. To je nedoumljivo,“ pravi Irina Vereščuk in dodaja: „Tudi, če se zračni prostor zapre le delno, morajo to odločitev sprejeti bodisi Nato, bodisi ZDA, bodisi druge države. Prosimo, naj nam zagotovijo protiletalsko obrambo. V našem jeziku je to PPO, to so tri črke, a zdaj ključnega pomena za nas in za svet. Prosimo vas za bojna letala, kajti naši vrhunski piloti, ki delujejo posamično, po 10, po 20 v skupini, bodo naredili nemogoče. Uredili bodo nebo nad državami Nata in vsega civiliziranega sveta.“

Zahvala slovenskemu predsedniku vlade Janezu Janši

Ukrajinci še vedno računajo na Evropo in njene voditelje. “Če želijo, lahko prošnjo razumejo. Zahvaljujem se vašemu premierju, ki je mirno, ne glede na zemljepisno majhnost vaše države, ne glede na njen geopolitični vpliv, rekel voditeljem: Zaprite zračni prostor nad Ukrajino. Naredite to, da ne bomo več tako trpeli,” se je Vereščukova zahvalila slovenskemu premieru.

Ukrajina si želi čimprejšnjega sprejema v EU

V pogovoru s Karmen W. Švegl je podpredsednica ukrajinske vlade izrazila željo Ukrajine, da bi bila čim prej sprejeta v Evropsko unijo: „Zelo pomembno je vedeti, da so nas leta 2013 na Trgu neodvisnosti podprli voditelji Unije, svobodnega sveta. Tedaj, ko smo se bojevali ta vrednote vsega sveta, za svobodo, ko je ugasnilo na desetine življenj naših fantov in deklet.” In kaj pravi Vereščukova glede ozemeljske celovitosti Ukrajine. Na vprašanje vojne dopisnice RTV ali verjame, da bosta Krimski polotok in Doneški bazen spet ukrajinska je odgovorila: „To, ali verjamem, ali sem prepričana. Vem, da bo. Putin ves čas kot mantro ponavlja, naj se odrečemo Krimu, Doneškemu bazenu, a se to ne bo zgodilo.”

Foto: Pixabay

Mož Vereščukove, ki je častnik, in starejši sin sta na fronti

Irina Vereščuk ni le ministrica, ampak tudi žena enega ključnih poveljnikov in mati. Mož, ki je častnik ukrajinske vojske ter starejši sin sta na fronti. „Sem kot vsaka žena, kot vsaka mama, sestra. Meni in moji družini je zelo hudo gledati, kako umirajo civilisti, kako umirajo ljudje,” je zelo čustveno še povedala podpredsednica ukrajinske vlade.

Celoten pogovor je dostopen na povezavi RTV SLOVENIJA