Podnanos se je približal slovenskemu temperaturnemu rekordu: KONČNO, OSVEŽITEV!

Foto: Pixabay

Vročina je dosegla vrhunec. Včeraj so najvišjo temperaturo v Sloveniji izmerili v Črnomlju, kjer se je živo srebro povzpelo na 40 stopinj Celzija. V četrtek je za primorski rekord znova poskrbel Podnanos, kjer so izmerili kar 40,6 stopnje Celzija. Na Arsu napovedujejo, da bo danes še prisotna velika toplotna obremenitev, jutri sredi dneva in popoldne pa le na Primorskem ter delu južne Slovenije. Zaradi suše je razglašena velika požarna ogroženost.

Slovenski temperaturni rekord, 40,8 stopinje Celzija, ki je bil izmerjen avgusta 2013 na letališču Cerklje ob Krki je  »preživel« za vsega dve desetinki stopinje Celzija. Uprava RS za zaščito in reševanje je za več primorskih občin razglasila požarno ogroženost.

Visoke temperature neugodno vplivajo tudi na počutje ljudi. Še posebej so izpostavljeni starejši ter bolniki. Na zdravje ljudi lahko vplivajo tudi presežene koncentracije ozona, ki dražijo sluznico in dihala. Ljudem s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka priporočajo, da v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Nasvet, naj se v času trajanja previsoke koncentracije izogibajo naporom, pa velja tudi za zdrave ljudi.

Foto: Pixabay
Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte. Predvsem v zahodni in južni Sloveniji bodo zvečer ob prehodu hladne fronte tudi krajevna neurja. Pihal bo vzhodni veter, na Primorskem zvečer burja. Vročina bo popustila. Do ponedeljka zjutraj bo dež ponehal, čez dan bo povečini sončno, na Primorskem bo pihala šibka burja.

V naravi ponekod velja tudi velika požarna ogroženost naravnega okolja. Slednjo so včeraj že razglasili v Mestni občini Nova Gorica. Prepovedano je kuriti na prostem. Prav tako veljajo še nekatere omejitve aktivnosti, ki lahko povzročijo požar. Danes bodo uvedli tudi požarno stražo, ki jo izvajajo prostovoljna gasilska društva Čepovan, Nova Gorica in Dornberk.

Foto: Pixabay

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z današnjim dnem razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja tudi na območjih občin Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja v omenjenih občinah izvajala poostren nadzor.

Uredništvo