Predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije so minuli petek, 17. maja, na slavnostni večerji v Gostilni pri Anzelnu v Bukovici pri Vodicah podelili diplome 2. stopnje 30 someljejem, ki so letos uspešno zaključili nadaljevalni tečaj. V društvu že napovedujejo nove tečaje in se veselijo dogodkov v okviru 30-letnice članstva društva v Svetovnem someljejskem združenju ASI.

V Društvu za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, ki edino polnopravno predstavlja Slovenijo v Mednarodnem someljejskem združenju (ASI), so zaključili 7. tečaj druge stopnje s podelitvijo diplom 30 someljejem. Od leta 1993 do danes je osnovni tečaj uspešno zaključilo kar 1.153 someljejev. Skupno s pravkar zaključenim tečajem je bilo na drugi stopnji uspešnih 219 kandidatov, tretjo stopnjo pa je zaključilo skupno 90 someljejev.

Tečaj druge stopnje je potekal od od 7. novembra 2023 konca februarja 2024 v Bukovici pri Vodicah. Obsegal je 81 ur teorije ter 4 dni strokovne ekskurzije v vse slovenske vinorodne dežele. V društvu so vložili veliko časa in truda za izpeljavo zahtevnega programa. Predsednik Valentin Bufolin je z mednarodnih strokovnih srečanj prinesel več koristnih novosti, ki so bile vključene v program. Prenovljen in obogaten program tečaja je obsegal številna poglobljena uporabna in ažurna znanja, ki ga someljeji potrebujejo v hitro se razvijajočem in vedno bolj konkurenčnem sodobnem turizmu: podrobnejše vedenje o domačih in tujih vinih, nova znanja o oljih, kisih, kavi, čaju, mineralnih vodah, žganih pijačah, cigarah, zaznavah v vinu, dekantaciji in postrežbi vina ter nove prijeme na področju someljejskega dela. Izpiti iz teorije, opisa vin, dekantacije in postrežbe vin so bili zaključeni 16. maja letos.

Diplomo 2. stopnje in spominsko dekantacijsko posodo so prejeli someljejke in someljeji: Alenka Radej, Aleš Zajc, Alma Rekić, Ana Skočaj, Andrej Starič, Blaž Pečarič, Blažka Januš Gedrih, Bojan Papič, Boštjan Divjak, Branka Ahčin, Flurend Morina, Grega Žitnik, Ines Marie Flis Bordon, Katarina Špenko, Kristjan Asanović, Liljana Vodušek, Luka Šalamon, Marko Stanković, Martin Kobal, Matej Senekovič, Mateja Markič, Matevž Erjavec, Miralem Junuzović, Nejc Šter, Petra Robek, Primož Škofic, Tomaž Žepič, Tomaž Žerovnik, Vanesa Centrih, Žan Abutović.

Prejemniki someljejskih diplom 2. stopnje

V nagovoru je Ivan Peršolja, podpredsednik Društva Sommelier Slovenije, poudaril, da so pogoji poslovanja v gostinstvu vedno težji, zato velja vsem udeležencem tečaja in lastnikom gostinskih lokalov posebna pohvala in čestitka, da so ob kadrovskih izzivih svojim zaposlenim omogočili dodatno izobraževanje. Podpredsednik Davorin Škarabot je predstavil, kaj pomeni ta diploma v mednarodnem delovanju, predavatelj Sergij Cesar pa je poudaril lepoto slovenskega jezika, ki jo moramo ohranjati tudi v našem strokovnem izrazoslovju. Po podelitvi je ekipa iz Gostilne pri Anzelnu pod vodstvom lastnika in sommelierja 3. stopnje Mihaela Špenka razvajala udeležence z odlično kulinarično ponudbo in vini iz vseh slovenskih vinorodnih dežel. Ob ustreznih razlagah pa je to posebno doživetje dobilo tudi didaktični pomen.

V društvu za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije bodo na jesen organizirali tečaj 2. stopnje, v začetku prihodnjega leta pa načrtujejo začetek najzahtevnejšega tečaja 3. stopnje. Ob tem bodo na različnih lokacijah izvajali tudi krajša tematska predavanja, ki jih bodo napovedali na spletni strani in socialnih omrežjih društva. Vse aktivnosti tečejo v skladu s smernicami in cilji delovanja društva za dvig eno-gastronomske kulture.

V društvu Sommelier Slovenije se veselijo tudi delovnih obiskov sommelierjev iz držav članic Svetovnega sommelierskega združenja ASI v okviru 30 letnice članstva društva v Svetovnem sommelierskem združenju ASI.

 

Spletno uredništvo
Vir: Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, izjava za javnost