Podaljšanje izrednih razmer v Italiji: MASKE POVSOD

Foto: Pixabay

Četudi imajo v Italiji boljšo epidemiološko sliko kot večina drugih evropskih držav, so se vseeno odločili za podaljšanje izrednih razmer do 31. januarja 2021. Danes je vladni predlog potrdila italijanska poslanska zbornica. Pri nadzoru nad izvajanjem zaščitnih ukrepov bo pomagala tudi vojska.

Vlada premierja Giuseppeja Conteja je izredne razmere razglasila 31. januarja za pol leta, potem ko so v državi potrdili prvi primer novega koronavirusa pri kitajskemu paru. Julija je izredne razmere podaljšala do 15. oktobra.

Minister za zdravje Roberto Speranza je v parlamentu predstavil nove načrte za zajezitev novega koronavirusa. Ti med drugim predvidevajo uvedbo obveznega nošenja mask povsod, razen v domačem stanovanju. Doslej so bile maske obvezne predvsem v javnem prevozu in zaprtih prostorih, prav tako v pisarnah. Zaostrili bodo tudi nadzor nad izvajanjem zaščitnih ukrepov. Varnostni organi bodo ob pomoči vojske skrbeli, da ne bo prihajalo do nedovoljenega zbiranja ljudi.

Foto: Twitter Giuseppe Conte

Z izrednimi razmerami italijanska vlada prejme potrebna pooblastila za sprejemanje posebnih ukrepov za zajezitev pandemije. To ji mora odobriti parlament.